“Stop geweld tegen vrouwen,” is de boodschap die nu zestien dagen lang wordt uitgedragen. De wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen staken daartoe donderdagavond door een druk op de knop het oranjelicht aan waarin waarmee de toren van de Urbanuskerk in Bovenkerk wordt verlicht. Een bijdrage van Amstelveen aan Orange the World van de VN.

De wethouders werden vergezeld door Ingrid Ambagtsheer en Marianne de Bordes. Zij vormen het comité voor Amsterdam-Zuid en Amstelveen van Soroptimist, de internationale beweging tegen geweld tegen vrouwen.

Seksisme

De landelijke campagne startte donderdag in Breda, maar Bovenkerk bleef niet achter, waar de verlichting van de Urbanus startte na aftellen door de wethouders.  Meer vrouwen dan men geneigd is te denken worden slachtoffers van mishandeling, vertelde Bordes. In Amsterdam, waar de helft van de dames last heeft van straatintimidatie, zijn drie gebouwen in Oranjelicht gehuld. Maar de ernst kan oplopen van verbaal geuit seksisme tot fysiek geweld, meldt het comité.

Oranje

Dat heeft natuurlijk de Me-Too beweging me, waardoor bijvoorbeeld elke tot vrouwen gerichte opmerking onder een vergrootglas ligt. Voorbij lijkt de tijd dat de bouwvakker redelijk probleemloos een passerende dame een ‘lekker stuk’ kon noemen of fluitend de schoonheid van bijvoorbeeld haar benen te prijzen. Maar ernstiger is het als mannen, vaak de eigen partner naar uit een uitzending van het tv-programma M bleek, lichamelijk geweld toepassen. Een op de drie vrouwen maakt wereldwijd geweld me in haar leven, zegt Orange the World. In Bovenkerk kon men ook horen dat studenten daartegen in verzet komen en dat ook vrouwen van wie dat nooit werd verwacht meer en meer dat toegeven en bespreekbaar maken. “Ik heb er ook me te maken gehad”, hoorde Ambagtsheer bij haar promotie- en informatiekraam op de markt van een keurige dame.

Ouders

“Wij staan hier niet voor niks”, constateerde Floor Gordon bij de Urbanuskerk. “Het is een heel zwaar thema. Maar ik ben blij dat er steeds meer belangstelling voor komt. Aan Oranje the World doen nu al honderd landen me. Natuurlijk spelen ook ouders en opvoeders een belangrijke rol. Maar wij moeten allemaal attent zijn op signalen.”

Van alle raadsleden was alleen Stieneke Kruijer van GroenLinks er.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.