Onder de noemer ‘Gezonde jongeren bewegen meer’ sporten middelbare scholieren tijdens de herfstvakantie bij Buenting en Sportcentrum VU. Die werken samen met de gemeente.

Wethouder Frank Berkhout (Jeugd), die sprak bij Buenting met leerlingen van het Amstelveen College (foto boven), zegt dat uit onderzoek blijkt dat jongeren in het derde en vierde leerjaar een grotere kans hebben op een ongezonde levensstijl, door de coronacrisis alleen maar versterkt.

Inhaken

“Dus weinig bewegen, veel gamen en op schermpjes zitten, veel suiker inname en bijvoorbeeld niet ontbijten”, ziet hij in dat verband als ongezond. “Wij willen deze jongeren weer in beweging krijgen of voorkomen dat ze stoppen. Door aan te sluiten bij hun eigen interesses. Wat vinden ze echt leuk om te doen en waar?”

Aan gymdocenten is gevraagd waar jongeren volgens hen behoefte aan hebben. Daar kwam uit dat ze vormen van bewegen willen, die niet aangeboden worden in de school zelf. Dus gaan ze nu klassikaal naar de sportschool. Daar volgen leerlingen met hun eigen klas lessen die ze leuk vinden. Vooral dansen, verdediging en jongeren fitness.

Stok achter de deur

Gymdocent Maarten Snel van het Amstelveencollege is actief bij het programma betrokken. Volgens hem is de drempel heel laag om op deze manier te sporten en kennis te maken met het aanbod van een sportschool. “Dat maakt de kans groter dat jongeren het leuk vinden en doorgaan. De rol van de gymdocent is hierbij belangrijk. Wij geven ze de persoonlijke aandacht en feedback waar ze behoefte aan hebben. We zijn de stok achter de deur en de mental coach. En vragen wat ze van de lessen vinden, wat ze meer willen doen en of ze iets zien in een vervolg bijvoorbeeld een sportabonnement.”

Aanleiding

De Amstelveense gemeenteraad meer dan twee jaar geleden het amendement ‘Gezonde jongeren bewegen meer’ aan, waarin werd gevraagd sport en beweeggedrag van kwetsbare jongeren aan te moedigen. Doel is het tegengaan van een ongezonde levensstijl bij kwetsbare jongeren. Volgend jaar gaan het Amstelveen College, Panta Rhei, Keizer Karel College (KKC) en Hermann Wesselink College (HWC) verder met de lessen op de sportscholen. De gymdocenten kijken samen met Amstelveen Sport of het aanbod van sportscholen uitgebreid kan worden.

5 COMMENTS

  1. Op iedere foto in de Amstelveense media staat een wethouder, denken ze daar mee te scoren, hebben ze niets anders ter doen of zijn ze gek op zichzelf, maar ja de meeste foto’s worden dan ook door de gemeente zelf geleverd!

  2. Het zijn de media die die foto’s van wethouders plaatsen. Je kunt je beter afvragen waarom zij dat doen.

    De ijdelheid van machthebbers is minder zorgwekkend dan de wens van journalisten om bij hen in het gevlei te komen. Die leidt namelijk tot een scheefgroei in de democratische verhoudingen.

    • Ik denk eerder dat journalisten vaak een plaatje bij een praatje willen zien en aangezien zij dan afhankelijk zijn van de “ transparantie&openheidheid” van de gemeente, waar nooit iets achter gesloten deuren gebeurt van twee kwaden de beste moeten kiezen. Trouwens in dit specifieke geval heeft de wethouder met scholieren gesproken dus het is niet zo gek dat hij ook op de foto staat, maar het valt zeker op dat zij bij elke scheet op de foto staan. Zeker de hr.Raat en zijn leerling mevr. Gordon die zijn lessen zeer ter harte heeft genomen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.