Versterking van de samenwerking tussen alle organisaties die zich met dierenwelzijn bezig houden en met de gemeente was een van de doelen van de participatiebijeenkomst op speelboerderij Elsenhove. Evenals het vergroten van het aantal vrijwilligers op dat gebied en de knelpunten die er zijn. De meeting werd maandag, op Werelddierendag, gehouden.

Wettelijk is de gemeente tot niet meer verplicht dan te zorgen voor zogenaamde wilde dieren die op de een of andere manier verongelukken, waaraan zij een ton per jaar besteedt.

Kansen

Maar er is veel meer te doen aan welzijn van dieren, gaf de daarmee belaste wethouder Floor Gordon toe. En dan dacht zij niet alleen aan de katten die na een aanrijding in de dierenambulance terecht komen en waarvan zich geen eigenaar meldt. “Er liggen nog meer kansen”, zei ze. “Wij willen met dierenwelzijn verder dan de wettelijke plicht gaan. Hoe kunnen wij onze ambities formuleren en die waarmaken?” Dat was ook de vraag waarmee, naast vertegenwoordigers van allerlei organisaties, het handjevol raadsleden werd geconfronteerd. De VVD had Jet Smit gestuurd, het CDA Dick Aanen, Actief voor Amstelveen (AVA) Wil Seiffers en GroenLinks fractievoorzitter Lennart de Looze.

Ambulance

De gemeente maakt gebruik van de dierenambulance Ronde Venen, waar overigens voornamelijk (gedreven) vrijwilligers werken. De vergoeding per rit – in het laatste half jaar 402 in Amstelveen – wordt door de gemeente betaald. Honden- en katteneigenaren krijgen, als die worden opgespoord een rekening van € 25 (dagtarief) of € 35 voor een rit bij nacht. Maar er worden vooral duiven, andere vogels en reptielen aangereden. “Wij hebben trouwens nog nooit zoveel aangereden katten vervoerd als nu”, zei een medewerkster van de ambulance.

Dat de gemeente niets aan dierenwelzijn kan ook niet worden gezegd. Er zijn bijvoorbeeld 400 vogelnestkasten. Maar zij ontbeert een geschreven beleid. En tegenwoordig is er niet eens een asiel, zei iemand die zich daaraan kennelijk ergerde. Het asiel, waar veel vrijwilligers werkten, was eigendom van de Dierenbescherming, die tegenwoordig regionale asiels voorstaat en vindt dat dieren uit Amstelveen maar naar Purmerend moeten.

Welzijn

Intussen bleek een men het er niet over eens dat alle dierenorganisaties en -bedrijven hetzelfde doel hebben. Volgens Seiffer en de Dierenbescherming gaat het bij allemaal om dierenwelzijn, maar Looze zag een verschil tussen in wezen commerciële bedoelingen – van o.a. de agrarische industrie – en instellingen die bijvoorbeeld reptielen opvangen. Ook wat vrijwilligers betreft, liepen de meningen uiteen. Zijn die wel allen met dierenwelzijn bezig, zoals men algemeen aannam, of willen zij primair een zinvolle invulling van hun tijd? En soms botsen  de belangen ook. Men kan wel de nadruk leggen op weidevogels, maar hoe gaat het dan met de koeien, vroeg iemand. Kortom: het ene dier is het andere niet. En dan hebben we het nog niets eens over de zogenaamde plaagdieren. Die moeten weliswaar dood, maar hoe doet de gemeente dat op een humane manier, vroeg Gordon zich af.

Samen

In elk geval kunnen de Amstelveense organisaties die zich voor dieren inzetten veel beter met elkaar samenwerken, was een van de conclusies En is ligt nog veel werk op het gebied van educatie. Lessen op basisscholen zijn in dat verband belangrijk, maar ook volwassenen blijken veelal niet te beseffen dat zij bij de aanschaf van een dier wel men een levend wezen hebben te maken. De eigenares van trimsalon Het Kammetje vertelde dat tachtig procent van de dieren die zij krijgt ondervoed of slecht onderhouden zijn. Zij pleitte voor contact van trimmers met dierenartsen en Dierenbescherming. Intussen schaffen steeds meer mensen een huisdier aan, maar hebben er geen tijd voor totaal geen verstand van. Rond 5 december schijnen veel impulsaankopen te geschieden en broodfokkers leveren blijkbaar graag.

Maar ook mensen met krappe beurzen moeten huisdieren kunnen kopen, vond de eigenares van Het Kammetje, die trouwens ook een opleiding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Zij pleitte voor ruimte daarvoor op de Amstelveenpas.

Dierenwelzijn betreft sociale- en openbare orde aspecten, constateerde Gordon aan het einde van de middag. Maar toen moest het netwerken van vertegenwoordigers van de vele organisaties nog beginnen op deze Werelddierendag, waarvan de Nederlandse editie sinds 1930 bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.