Niet alleen vrouwen maken de overgang mee, vaak gepaard gaande met allerlei klachten, maar ook mannen.  Over beide is en dinsdag 5 februari (19.30 uur) een informatieve bijeenkomst in Ziekenhuis Amstelland. Specialisten gynaecologie, cardiologie, urologie en diëtetiek vertellen er over de overgang. Met aandacht voor de klachten geven ze tips en bieden ze mogelijke oplossingen.

Katinka Overmars

De overgang kan binnen een relatie voor problemen zorgen. Weten wat bij de ander leeft en er over praten helpt meer begrip voor elkaar te krijgen en er samen uit te komen.

Ongemak

De meeste mannen en vrouwen komen rond hun 50e jaar in de overgang. De periode van ongemak kan jaren duren. Psychologisch kan er in de overgang weerzin ontstaan tegen de dagelijkse routine en dit kan leiden tot stress, sombere gevoelens, onrust en ergernissen. Dat is niet vreemd, omdat er veel in deze fase verandert. Niet alleen lichamelijk, ook in de thuissituatie kan er veel veranderen. Kinderen het huis uit, ouders die een beroep doen op mantelzorg, verandering of verdieping van werk.

Hormonen

Lichamelijk gezien kunnen we de overgang beter plaatsen. Door de veranderende

Galina Layjanskaia

hormoonaanmaak gaat ons lichaam alle kanten op en krijgen we lichamelijke ongemakken. Hoe we het beste met deze ‘cadeautjes van moeder natuur’ kunnen omgaan, wordt duidelijk tijdens deze informatieavond. Gynaecologen Katinka Overmars en Bert Wibbens, cardioloog Galina Ladyjanskaia en uroloog Annelies Vellekoop vertellen over de mogelijke klachten die je kunt hebben tijdens de overgang. Wanneer moet men hartkloppingen bijvoorbeeld wél serieus nemen? Ook zal uitgebreid worden ingegaan op diverse behandelingsmogelijkheden van allerhande overgangskwalen. Diëtiste Renate de Schaap zal ingaan op voeding en gezondheid rond de overgang.  De zaal is om 19.00 uur open. Toegang, koffie en thee zijn gratis. Opgeven via www.ziekenhuisamstelland.nl

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.