Twee dingen wil wethouder Herbert Raat (Erfgoed) rond de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, zei hij dinsdag in een bijeenkomst voor omwonenden. Naast een educatief doel voor scholieren denkt hij naar zijn zeggen ook het woongenot voor omwonenden. Maar tegenstanders hielden twijfels, vooral toen bleek dat de de bunker ook als vergaderruimte kan worden gereserveerd.

De bunker is al een paar jaar onderwerp van een juridisch gevecht dat tenslotte door de gemeente is gewonnen, waardoor die haar plannen nu verder kan uitwerken. De vereniging ‘Sloop de Bunker’ van bewoners van huizen aan de W. van Borsselenweg legde zich er niet bij neer dat de bunker voor educatieve doeleinden zou worden gebruikt, stapte naar de rechter, maar haalde bakzeil.

Commercieel?

Dat wil niet zeggen dat de omwonenden zich nu zonder meer bij de plannen van de gemeente neerleggen. En Raat beloofde dat bij de uitwerking ervan omwonenden zullen worden betrokken. “Blijft het hierbij of komt er toch ook een commerciële invulling?” vroeg iemand. En het leek die laatste kant op te gaan door de bunker ook als vergaderlocatie aan te merken. “Dat mis het begin”, oordeelde een tegenstander van de ontwikkeling. En er klonken tegenwerpingen  als ‘te gek woorden’ en dat de gemeente in  een sprookje gelooft.

Educatie

Zij richt zich overigens primair op educatie. Er is een door Platform C samengestelde leerlijn over de tweede wereldoorlog voor de achttien basisscholen in de gemeente. Die kunnen overigens zelf beslissen of zij eer voor de groepen 7 en 8 interesse voorwillen tonen. De leerlijn bestaat uit drie delen: algemene informatie over WOII, Amstelveen in oorlogstijd en een bezoek aan de bunker. De bijeenkomst werd gehouden in de voormalige ‘kleine sjoel’ aan de Randwijcklaan. Een synagoge ziet op de geschiedenis van de slachtoffers, maar de bunker is een oud bouwwerk van de daders, vond een van de omwonenden. “Hoe halen jullie dat in de hoofd?”

Drie groepen

De leerlingen brengen in en rond de bunker 1 á 1,5 uur door. In drie groepen, elk onder begeleiding van voornamelijk ouders. De sleutel van de bunker bevindt zich in een sleutelkluisje. Terwijl één groep zicht heeft op de Pauluskerk en verhalen hort over het verzet, bekijkt een tweede de buitenkant van de bunker en de huizen er omheen en is een derde in de bunker, waar infopanelen met persoonlijke verhalen op staan.

Het wordt volgens Raat geen jongerencentrum met veel lawaai. “Ik kan me niet voorstellen dat het weer een disco of zo wordt. Dat past  niet bij het beleid van deze gemeente.” Maar een garantie kon hij daarvoor niet geven, omdat hij politieke veranderingen niet in de hand heeft. Een van de omwonenden hield het op een ‘zekere garantie’. Maar Raat wilde nog wel kwijt dat de gemeenteraad de geschiedenis van Amstelveen. En hij nodigde de mensennuit hem te bellen.  “Het is een emotionele periode geweest voor jullie en voor ons. Laten wij nu samen een nieuwe tijd ingaan.”

Voetballen

Maar de omwonenden vrezen toch teveel openstellingen en jongeren in hun buurt.  Vaker dan een keer per maand, rekende iemand uit. En jongeren kunnen ook gaan voetballen als zij geacht worden onder begeleiding van een moeder buiten te zijn, zei een ander.

Het blijft niet bij scholieren, want een paar keer per jaar wordt de bunker ook open gesteld voor andere geïnteresseerden, bijvoorbeeld op de Open Monumentendag en de Bunkerdag, nog afgezien van de vergaderlocatie.

8 REACTIES

 1. De bunker was in zijn oude staat een interessant historisch document dat verwees naar de rol van schiphol en van Amstelveen tijdens WO2. Alleen van buiten te zien, maar toch, het was een laatste restant. De gemeente heeft er nu een keurig kantoortje van gemaakt. Kosten naar mijn inschatting 300.000 euro. Enige historisch verantwoorde poging tot het herstellen van de bunker naar zijn oorspronkelijke functie namelijk als schuilplek voor nazi generaal Christiansen (de moordenaar van Putten) heeft de gemeente nagelaten. Dat is nu een gemiste kans. Wat jonge kinderen nu zien over WO2 is een keurig kantoortje…..In de voormalige Sjoel, vertrekpunt voor deportatie van amsteveense joden, en in de pauluskerk tegenover de bunker, centrum van het verzet tegen de bezetter met een plaquette voor de slachtoffers, daar komen onze basisscholen niet. 3 gemiste kansen!
  Bert Bakels

  • Tja Hr. Bakels en dit alles onder verantwoordelijkheid van dezelfde wethouder die ook ten aanzien van het winkelcentrum Stadshart vele kansen heeft gemist.
   Gisteren nog stond onder de kop “URW: Winkelcentrum vergt veranderingen” de noodkreet van de eigenaar om dit op te pakken. Weinig kans met deze wethouder schat ik zo in, die overigens op 01 november aanstaande zal laten weten of hij wederom lijsttrekker zal zijn voor de VVD bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

 2. “De restauratie van de bunker, die binnenkort begint, is in april naar verwachting klaar. Dat schrijft wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad. B&W buigen zich over ‘een passende educatieve functie’,” verklaarde
  wethouder Raat (VVD) op 28 januari 2021. Hij is even onwaarachtig als premier Rutte (VVD). Geen wonder dat hun partij de ‘sjoemelpartij wordt genoemd.

  Op 23 februari maakte ik mijn eerste foto van de voortgang van de restauratie en op 30 september jl mijn laatste. De dekzeilen van de bevriende aannemer Heemraad hingen er nog steeds om het onooglijke bouwwerkje.

  Het was duidelijk een ‘stopwerkje’: Als de aannemer even geen werk had voor zijn mensen, mochten zij aan Raats hobby gaan klussen. Op kosten van de gemeenschap, natuurlijk’, want de liberalen zijn kwistig met andermans geld. Zie de ‘Sjoel’ en het Poelzwembad, twee andere hobbyprojecten van de VVD.

  Zie:
  https://photos.app.goo.gl/VL61NeNZqb8deA5AA

  • Tja, wat ik op deze foto’s zie is een keurig gemetseld “tiny House, dat qua uiterlijk weinig met een monument heeft te maken. En voor een groepje kinderen is dit natuurlijk waanzin. Een leerkracht kan zich moeilijk opsplitsen. Pure geldverspilling. Een beetje aan de buitenkant opknappen en dan een plaquette erbij zou meer dan voldoende zijn geweest. Maar ja, het was nu bijna een persoonlijke kwestie voor Raat geworden en dan mag het blijkbaar wat kosten.

 3. “Deze wethouder zal op 01 november aanstaande zal laten weten of hij wederom lijsttrekker zal zijn voor de VVD bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.”

  Tsja, wat kan hij anders? Het is Raat nog niet gelukt om de luizenbaan in de culturele sector te scoren waarnaar hij zo opzichtig hengelt.

  Allemaal prima mits Handhaving maar in handen komt van iemand die daar zin in heeft en het belang ervan inziet.

  • Mij lijkt niet dat je met veelvuldig in beeld komen met lokale kunstenaars en het failliet laten gaan van het Cobra Museum een enigszins prestigieus luizenbaantje in de culturele sector kunt scoren. Ik denk dan ook niet dat het hem daarom te doen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.