Om te onderzoeken of daar sprake was van criminele ondermijning (waarbij de onderwereld naar de bovenwereld komt) was er vorige week een integrale controle op het bedrijventerrein aan de Noorddammerweg. Er was ‘spookbewoning’ in twee woningen. En de Douane vond namaak goederen en goederen waar geen gebruikersbelasting over was betaald.

De gemeente controleerde samen met de politie en de Douane circa 30 bedrijfsunits op mogelijke illegale activiteiten. De media werden daarbij niet, zoals landelijk wel gebeurt, uitgenodigd.

Ingrijpen

In een achteraf verschenen persbericht zegt burgemeester Tjapko Poppens de veiligheid op bedrijventerreinen belangrijk te vinden en dat de gemeente staat voor een gezond ondernemersklimaat. “Wij voeren regelmatig gezamenlijke controles uit op bedrijventerrreinen om zicht te houden op wat er speelt. Gelukkig gaat het vaak goed. Waar nodig, grijpen we in.”

Illegaal

Aan de Noorddammerweg onderzocht men onder meer of de bedrijven correct geregistreerd zijn en panden niet worden gebruikt voor hennepteelt, mensenhandel of andere illegale activiteiten. Ondernemers werden erop geattendeerd dat zij altijd (anoniem) melding kunnen doen van verdachte zaken of omstandigheden bij de politie of gemeente.

Preventie

Ondermijnende criminaliteit is een serieus risico voor ondernemers, die op verschillende manieren kunnen worden benadeeld, bijvoorbeeld door de aanschaf van illegale producten of dwang hun pand beschikbaar te stellen voor criminele activiteiten, zegt de gemeente. Volgens haar moeten ondernemers zich daar terdege bewust zijn van die risico’s en zelf ook de regels kennen. Voorlichting en preventie spelen een belangrijke rol bij de aanpak van ondermijning, zegt de gemeente, die hecht aan goed een beheer van bedrijventerreinen om verloedering tegen te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.