Dat het beter kan met de lokale journalistiek, is de unanieme mening van de Mediaraad, op basis van tot nu toe binnen gekomen aanvragen voor subsidie uit het zogeheten stimuleringsfonds. “Op basis van de aanvragen en de aangedragen onderwerpen meent de Mediaraad dat het ook wat kritischer mag”, schrijven B&W aan de gemeenteraad. Overigens is de voorzitter Monda Heshusius van de Mediaraad ‘om persoonlijke redenen’ niet van plan volgend jaar haar benoeming (voor twee jaar) nog te verlengen.

B&W laten de gemeenteraad weten dat de aanvragen de Mediaraad zich afvraagt “of de tot dusver ingediende projecten structureel zullen bijdragen aan het doel wat de Gemeenteraad wil bereiken.”

Vier Ton

Maar het is op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken over het bereiken van de gewenste ontwikkeling, voegen B&W daaraan toe. Verwijzend naar de volgend jaar te houden Gemeenteraadsverkiezingen zegt het college dat de nieuwe gemeenteraad moet besluiten of ze budget toekennen voor voortzetting van het Mediafonds na 2022. Tot nu toe bedraagt het fonds vier ton.

Toetsing

Bij het instellen van het Mediafonds vond gemeenteraad dat tussentijdse ‘toetsing’ van de gevolgde gedragslijn ten aanzien van de lokale journalistiek  gewenst is. “De gemeenteraad kan dan toetsen of de gewenste ontwikkeling op gang is gekomen, of de gekozen werkwijze doelgericht en doelmatig is en heeft de mogelijkheid om bij te sturen.”

Een evaluatie is opgesteld door de ambtelijk secretaris van de Mediaraad. “Deze informatie is aangevuld met de mening van de Mediaraad”, schrijven B&W.

Bij vervanging van vertrekkende leden, zoals nu de voorzitter, vult de Mediaraad zichzelf aan. Vicevoorzitter Meindert Schut neemt na haar vertrek die functie over. De Mediaraad zal in het eerste kwartaal van 2022 op zoek gaan naar een nieuw lid, dat gelijktijdig met de herbenoeming van de huidige leden door het college van B&W wordt benoemd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.