Behalve boekhandelaar was Gerrit Blankevoort (1891-1955), stichter van de nu honderd jaar bestaande en nog steeds zijn naam dragende boekhandel aan de Rembrandtweg, ook een bevlogen tekenaar en schilder. Ter gelegenheid van het eeuwfeest wordt daar een tentoonstelling van zijn werk gehouden, waarvan zaterdag 18 september (16.00 uur) de officiële opening plaats vindt.

Gerrit Blankevoort ambieerde lange tijd een carrière als kunstenaar. Elk vrij moment trok hij erop uit met ezel en schilderkist. Monnickendammer van geboorte koos hij met name zijn directe omgeving, de omliggende natuur, het water en de zee, tot onderwerp.

 Zachtaardig

Een van zijn kleinkinderen kenschetst Gerrit Blankevoort als een zachtaardige man, geduldig en vriendelijk. Ook tegen zijn klanten. “Hij nam de tijd voor hen, betalen kon wel eens worden uitgesteld. ‘Dat komt later wel,’ zei hij dan. Ik geloof dat ie het niet eens opschreef. Oma Blankevoort was het daar niet altijd mee eens. Hij schilderde graag. Het gaf hem rust. Opa was graag buiten, in de stilte en de natuur. Schilderijen werden niet verkocht, maar wel weggegeven. Dat past wel bij hem, vind ik.”

De exposite in de winkel is overigens niet zijn eerste, blijkens een oude poster uit het Blankevoortarchief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.