In een afgeladen Bostheater werd woensdagavond de Franse film uit 2010 ‘Les petits Mouchoirs’ vertoond voor voornamelijk zorgmedewerkers. Volgens actrice Hanna Verboom, die namens het Bostheater sprak, heeft de Amstelveense cultuurwethouder Herbert Raat een cruciale in gespeeld in voortbestaan van het openluchttheater in het Amsterdamse Bos.

Raat voerde zelf ook kort het woord, omdat de gemeente en het Bostheater samen de gratis filmavond aan de zorgmedewerkers aanboden. En hij reikte bloemen uit aan de mensen van het theater die naar zijn mening achter de schermen veel werk hebben verzet.

Zorg

Honderden zorgmedewerkers hebben genoten van een ontspannen avond in het groen. De gemeente en het theater wilden iets terugdoen voor hen wegens hun inzet in een zware periode. “We zijn ontzettend blij op deze manier iets te kunnen betekenen voor de zorgmedewerkers die wij zo waarderen”, zei Raat, die zich uiterst tevreden toonde oer de hoge opkomst.  Het is daarom mooi om te zien dat ze in zulke groten getale zijn gekomen.

Hanna Verboom, die de avond opende, is oprichter van Cinetree. Voor het Bostheater levert die de films voor het deze week daar gehouden filmfeest. Zondag hoopt Verboom op allemaal honden, want de film ‘Stay’ gaat dan over hen en de bazen mogen hun honden meenemen. Naar de mening van Raat smaakt de  avond van woensdag naar meer. “We gaan bekijken hoe we hier een vervolg aan kunnen geven.”

Film

‘Les petits Mouchoirs’ is de derde film van regisseur en acteur Guillaume Canet. Hij schreef het scenario toen hij na een bloedvergiftiging een crisis doormaakte. Hij liet zich inspireren door de moderne klassieker The Big Chill (1983) van Lawrence Kasdan.

In het scenario heeft hij gebeurtenissen uit zijn eigen leven of uit dat van vrienden opgenomen. Veel acteurs in de film zijn in werkelijkheid ook vrienden van Guillaume Canet, onder wie Marion Cotillard, zijn levensgezellin sinds 2007.

Deze tragikomedie was in 2010 de meest succesvolle Franse film in Frankrijk. In 2019 draaide Canet met Nous finirons ensemble een vervolg op Les Petits Mouchoirs.

Vriendschappen, liefdes en zekerheden worden op de proef gesteld en hun leven komt op losse schroeven te staan.

Garantiesubsidie

De gemeente Amstelveen stond met steun van de gemeenteraad financieel garant voor het Amsterdamse Bostheater, zodat het overeind kon blijven tijdens de coronacrisis. Amsterdam dacht erover de jaarlijkse subsidie te schrappen, maar kwam onder meer door de houding van Amstelveen daarop terug. B&W vroegen het theater te kijken welke tegenprestatie het kon leveren om Amstelveners te helpen in deze moeilijke tijd. Dat resulteerde onder meer in de filmvoorstelling.

Brentano

De medewerkers van Amstelveense en Amsterdamse zorginstellingen – waaronder VUmc, Brentano, Zonnehuisgroep en gezondheidscentra – keken na een muzikaal voorprogramma op groot scherm naar de film Les Petits Mouchoirs. In samenwerking met Cinetree organiseert het Amsterdamse Bostheater iedere zomer diverse filmvoorstellingen.

Foto: Wethouder Herbert Raat (rechts) bedankte v.l.n.r. Aljoscha Wassenaar (team Cultuur gemeente Amstelveen), Hanna Verboom, Rubiah Balsem (team Cultuur gemeente Amstelveen), Gwen Bakker (Amsterdamse Bostheater) en Ingejan Ligthart Schenk (directeur Amsterdamse Bostheater) voor het organiseren van de voorstelling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.