Regeldruk van de overheid komt volgens de Amsterdamse Ombudsman Zuurmond, die de functie ook voor Amstelveen heeft, voort uit het onvermogen de complexe werkelijkheid integraal aan te sturen via wetgeving en beleid. De mening deelt GroenLinks, zegt raadslid Stieneke Kruijer. Zij kreeg zijn jaarbeschouwing over 2019 toegezonden, waarin dat staat.

Stieneke Kruijer

De oproep uit het rapport is volgens Kruijer: ‘Stop het dichtregelen en geef uitvoerders de ruimte om vanuit hun professie, hart en gezond verstand te kunnen doen wat nodig is.’ Het GroenLinks-raadslid zegt blij te zijn met die conclusie en dat haar fractie al jaren pleit voor meer ruimte voor ambtenaren om te kunnen experimenteren, vertrouwend op hun professionaliteit. “Bij een hulpvraag moet eerst naar de mens gekeken worden en dan naar de regels,” zegt zij verwijzend naar het lokale verkiezingsprogramma.

Kostendelersnorm

Zeker in deze coronatijd moeten professionals volgens haar de gelegenheid hebben in complexe situaties af te wijken van vastgelegde standaarden, zodat ze kunnen doen wat hun hart en gezond verstand hen ingeeft. “Als je in deze tijd plotseling is de bijstand komt, dan is het toch niet acceptabel dat je een kind uit huis moet zetten wegens de strakke kostendelersnorm.” Een grotere vrijheid voor maatwerk, is haar devies. “Om per situatie naar oplossingen te zoeken voor de inwoners van Amstelveen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.