Een ramp voor bewoners en ondernemers noemen die de herpositionering die de gemeente voor het Oude Dorp heeft bedacht. Die zou een veiliger verkeer tot gevolg hebben door onder meer de Dorpsstraat gedeeltelijk af te sluiten en op de Stationsstraat éénrichting verkeer in te voeren. Bezwaren van de buurt daartegen zijn weggewoven omdat die daarin vervatte plannen onvoldoende onderbouwd waren, niet kansrijk en in strijd met beleidsregels, volgens de gemeente. Dat zeggen bewoners, die onder meer de Gemeente censuur verwijten.

De door bewoners en ondernemers ingediende plannen omtrent het Oude Dorp legde de gemeente gewoon naast zich neer, constateert namens velen van hen Gijs ter Kuile. “Herinrichting mag, afsluiten van (meerdere) straten niet”, vat hij de mening van hen samen.

Onderzoeksbureaus

“Afsluiten druist in tegen de eigen speerpunten van de gemeente, want is geen verbetering van de leefbaarheid en stimuleert geen bedrijvigheid. Jarenlang zijn er dure onderzoeksbureaus, verkeers- en communicatieadviseurs door de gemeente op het project gezet, waarbij zij alleen met vooraf geïnstrueerde scenario’s mochten werken, in plaats van dar werd gezocht naar de beste oplossing. De gemeente vindt het naar eigen zeggen ‘uiterst belangrijk dat alleen breed gedragen, onderbouwde en goed onderzochte scenario’s’ het daglicht zien. Maar zij stemt in met niet onderzocht, zelfbedacht scenario dat nooit aan belanghebbenden is voorgelegd. Het genomen besluit is nooit doorgemeten, besproken of op informatieavonden gepresenteerd. Wij vragen ons af of B&W zich wel bewust zijn waar ze mee akkoord gingen. Al jaren rommelt het bij de gemeente omtrent dit project, waarvoor zij ondertussen naarstig op zoek is naar de derde projectmanager.”

Niet doorgemeten

Het niet onderzochte of doorgemeten besluit de verbinding van Oost naar West af te sluiten valt ondernemers en bewoners rauw op het dak, zegt Ter Kuile. En er is volgens hem geen inbreng of participatie van bewoners en winkeliers geweest. Men gaat zelfs op het raadhuis nog verder dan het oorspronkelijke plan

door het besluit nu zowel Dorpsstraat als Stationsstraat voor bezoekers te sluiten. Het gebied blijft wel bereikbaar voor bewoners door dure en onderhoudsgevoelige beweegbare paaltjes waarbij bewoners minutenlang moeten wachten om erdoor te kunnen, zegt de wijk.

Klanten

Winkeliers zijn volgens Ter Kuile bang klanten te verliezen (velen moeten het immers van passanten hebben). En bewoners kunnen straks nergens meer parkeren en zijn ook niet langer gemakkelijk bereikbaar voor bezorgservices, dankzij die beweegbare paaltjes. “Zij moeten, net als hulpdiensten, eindeloos wachten voordat de paaltjes naar beneden zijn.”

De leefbaarheid gaat er voor een groot deel van de bewoners sterk achteruit, vinden die. Maar de gemeente denkt het volgens de opstandelingen nog gekker te maken, onder meer door uitbreiding van de blauwe parkeer zone naar een groot deel van het Oude Dorp. “Hierdoor neemt de parkeerdruk toe op de omliggende straten in het Oude Dorp en zal een groot deel 1.5 uur blauwe parkeerschijfzone worden. Het aantal nu door bewoners, ondernemers en bezoekers gebruikte parkeerplaatsen zal sterk afnemen, in een toch al krappe parkeeromgeving. Vechten om een plek hoeft straks niet meer, want voor bewoners of ondernemers wordt parkeren volstrekt onmogelijk. Want wie gaat er nu voor zijn eigen deur, elke 1.5 uur de meter verzetten?”

Ontheffing

Volgens de bezwaarden bereikt de gemeente het tegenovergestelde van waar de buurt al jaren om vraagt: vermindering van parkeerdruk. in het Oude Dorp te verminderen. “Ontheffingen voor bewoners of ondernemers zijn niet mogelijk in een blauwe zone.”

Het Oude Dorp is een gemeentelijk prestige project geworden, vindt de wijk.  Met “het buigen- en aanpassen van haar eigen beleidsregels als het even uitkomt”. Overigens garandeerde wethouder Rob Ellermeijer inmiddels, na hevig protest, ontheffingen op de blauwe zones voor bewoners. “Of dit voor één of twee auto’s is (daar een deel van de bewoners een bedrijfsauto heeft) wordt dan weer niet gesproken.” De nieuwe blauwe zone-aanpak voor het Oude Dorp verspreidt onrust in andere wijken, meent het verzet.  En: “Hoe moet je een aangeschafte TV meenemen en drie dozen wijn als je alleen nog maar bij de winkels te voet kan komen als bezoeker? Is trouwens het even afhalen van patat met de auto of een ijsje halen in het Oude Dorp nog wel interessant, als je het hele gebied niet meer inkomt met de auto?”

Wijkplatforms

Alles moet wijken voor het gemeentelijke prestige project, vindt Ter Kuile. Wijkplatforms kregen minder invloed omdat de sterke draagkracht van de bewoners even niet in het straatje van de gemeente Amstelveen paste, zegt hij. “De gemeente heeft moeite heeft met tweezijdige communicatie en het kwam haar niet uit dat bewoners en ondernemers graag inspraak en breed gedragen plannen hebben. Zo wilde de verantwoordelijk wethouder eerder al niemand meer te woord staan zonder zijn communicatieadviseur.”

Censuur

Om te pretenderen dat participatie gewenst is, werd een online tool in het leven geroepen, die naar zijn mening voor een deel van de bewoners ongeschikt is (20% is ouder dan 65 jaar en kan er niet mee omgaan) en wordt door de gemeente gecensureerd. “Meerdere, door bewoners en ondernemers breed gedragen initiatieven en ideeën zijn door de gemeente van het platform verwijderd omdat de inhoud de gemeente simpelweg onvoldoende uitkwam. Navraag leerde dat de gemeente ‘alleen initiatieven die voor de hele gemeente van toegevoegde waarde kunnen zijn’ op het platvorm wilden hebben.” Censuur, constateert en ontbreken van participatie voor lokale problematiek in de wijken, constateert Ter Kuile. Die houding heeft volgens hem al in verschillende wijken kwaad bloed gezet, waardoor “het toch al lage vertrouwen in de gemeente en B&W kwam op een dieptepunt kwam”.

“Na hevige kritiek op de censuur, besloot de gemeente toch lokale initiatieven in de wijken toe te staan en/of te herposten op het fora. Nu blijkt uit kort onderzoek dat niet alles geplaatst is, alleen de ideeën die in het straatje van de gemeente passen en niet conflicteren met haar visie.”

Niet afsluiten

Wat het Oude Dorp betreft was ‘herinrichten, niet afsluiten’ de afspraak, zegt hij. En daartoe liggen volgens hem mooie plannen van bewoners klaar om het verkeer grotendeels te weren en een veilige, leefbare omgeving te creëren. Maar de gemeente maakte andere keuzes. Die komen niet overeenkomen met haar eigen regelgeving, waardes en visie, vindt men in de wijk. “De integriteit is ver te zoeken het is ook maar de vraag of je als bestuurder invloed mag uitoefenen op gebiedsontwikkeling als er mogelijk sprake is van privé of zakelijk gewin.”

Murw

De meerderheid van de omwonenden staat volgens Ter Kuile niet achter het plan. “Veel bewoners en ondernemers zijn dan ook door het constante gedraai van de gemeente murw geslagen en hebben er eigenlijk geen zin meer in omdat alle efforts met een ‘spreekwoordelijke’ harde hand teniet worden gedaan. Geen bericht betekend niet dat mensen het er automatisch wel mee eens zijn. Links- of rechtsom brokkelt de geloofwaardigheid van de gemeente de afgelopen maanden aan alle kanten snel af en zijn alle belanghebbenden boos.”

Hij vindt dat de nieuwe burgemeester nu sturing moet over het project Oude Dorp, zich “niet verschuilen achter protocollen, woordvoerders, raadsleden en projectmanagers” en de “bestuurlijke waanzin” stoppen.

Voor beleidsregels gemeente zie: https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/decentraleregeling/beleidsregels-blauwe-zones-amstelveen

6 REACTIES

  1. Is die hele afsluiting niet bedoeld om de daar aanwezige horeca te pleasen ( eventuele grotere terrassen?) en niet het verhogen van de verkeersveiligheid ? Dit lijkt mij niet verhogend werken voor het woongenot van de bewoners en de bereikbaarheid voor diezelfde bewoners voor hulpdiensten? En zal dit ook geen invloed hebben op de waarde van hun appartementen?

  2. “De door bewoners en ondernemers ingediende plannen omtrent het Oude Dorp legde de gemeente gewoon naast zich neer.”

    Het is wel eerlijk van de gemeente dat zij alle bewoners gelijk behandelt (vriendjes en lobby’s uitgezonderd, natuurlijk).

    • ‘Dus: Met wie bent u het eens en waarover?’ Dat is nou juist de onafhankelijkheid die u blijkbaar niet aanvaardt. Ik moét voor een van de kanten kiezen en aan iedereen melden welke dat is. Dat verstaat u over onafhankelijkheid, ik dus niet.

        • Dat is niet correct naar de hr. Bos, vind ik. Hij benoemt zelf zijn streven naar objectiviteit, maar hij is zich er gelijk van bewust dat dat eigenlijk nooit helemaal kan. U niet, blijkbaar! Ik verkondig als reageerder een bepaalde mening, waarbij ik bepaalde feiten gebruik en hoop ,niet misbruik.

        • Wat is niet correct, Frank? De reactie van Johan Bos staat hier op de verkeerde plek. Hij citeerde hier namelijk uit mijn reactie op zijn column ‘Onafhankelijk’, elders op dit weblog. Daarin schreef JB dat de discussie over Femke Halsema zijn gelijk bewees. Hij bewees echter zelf zijn eigen gelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.