Hoewel ruim 20 procent van de huiseigenaren graag binnen twee jaar wil verhuizen, zien zij zich door de oververhitte huizenmarkt gedwongen concessies te doen of andere plannen te maken. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker.

Zij hebben een betere uitgangspositie dan starters op de woningmarkt, maar worden ook geconfronteerd met een huizenmarkt die op slot dreigt te gaan. De huizenprijzen schieten door het dak en bieden doorstromers alleen ver boven de vraagprijs een kans. Daarom maken zeven nar de tien doorstromers pas op de plaats, zegt de Hypotheker.

Concessies

Sommigen (64 procent) zijn bereid concessies te doen aan hun woonwensen op het gebied van indeling, uiterlijk, omvang (minder dan de helft trouwens) en locatie.

Ruim de helft van deze doorstromers noemt als belangrijkste reden dat zij groter (of juist kleiner) willen wonen. Daarnaast wil 37 procent liever naar een andere locatie en ruim een derde wenst meer (of juist minder) buitenruimte te hebben. Bijna de helft wil juist nu een nieuwe woning kopen om nog te kunnen profiteren van de lage rentestand (49 procent) en / of de overwaarde van hun woning (48 procent).

De prijsklasse waarin de meeste doorstromers (31 procent) een woning zoeken, ligt tussen 250.000 en 350.000 euro. Daar komt Amstelveen niet aan te pas met een koopsom van gemiddeld € 363.000.

Voor 23 procent mag de woning tussen 350.000 en 450.000 kosten en een kwart is zelfs bereid 450.000 euro of meer te betalen voor een volgende woning. In zeer stedelijke gebieden wordt de portemonnee veel vaker getrokken voor huizen in de prijsklasse boven 550.000 euro. Dit geldt voor 33 procent van de doorstromers in zeer stedelijke gebieden, tegenover 11 procent in de rest van het land.

Obstakels

Veruit de meeste doorstromers (94 procent) zien echter obstakels tijdens hun zoektocht naar een volgend huis, zoals de torenhoge huizenprijzen (80 procent), het schaarse aanbod in de gewenste prijsklasse (78 procent) en/of te weinig aanbod dat aan hun woonwensen voldoet (77 procent). Daarnaast lopen ruim 7 op de 10 doorstromers aan tegen veel concurrentie van andere huizenkopers. Volgen franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker in Amstelveen zijn er nauwelijks betaalbare woningen en hebben kopers te maken met enorme concurrentie. “Kopers bieden flink tegen elkaar op en het is erg lastig een betaalbare woning te bemachtigen. Het is dan ook niet verrassend dat vrijwel alle doorstromers allerlei concessies willen doen om hun kansen op de huizenmarkt te vergroten.”

Op de oververhitte huizenmarkt zijn veel kapers op de kust en 7 op de 10 doorstromers zien zich dan ook gedwongen om boven de vraagprijs te bieden.

De Hypotheker heeft de meest gestelde vragen in kaart gebracht bij het kopen van een volgende woning.

1 REACTIE

  1. En dan zie je dat die lage hypotheekrente eigenlijk heel weinig voorstelt. Dat is mede een oorzaak dat de prijs maar blijft stijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.