Volgens bloemenveilingen Royal FloraHolland (RFH), met het hoofdkantoor in Aalsmeer, wordt de Nederlandse sierteeltsector ongekend hard getroffen door de coronacrisis. Er zijn volgens de coöperatie noodkredieten van overheid en banken nodig, anders gaan veel bedrijven failliet.

Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen sprake van zeer lage prijzen en massale doordraai van ‘kwalitatief hoogwaardige producten’, zegt RFH. “Dit is in de historie van de ruim 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel kwekers en handelsbedrijven staat op het spel.”

Zeven miljard

Sierteelt is de derde exportsector van Nederland. Naast mainports Schiphol en de Rotterdamse Haven is Nederland ook de internationale draaischijf voor sierteelt. Het levert circa 35 procent van de wereldwijde export, ter waarde van 6,2 miljard euro. In de sierteelt en daaraan gerelateerde dienstverleners werken circa 150.000 mensen. De sector heeft een unieke positie, want het gaat om dagverse producten, die nu eenmaal bewaard kunnen worden om ze later op de markt te brengen.

Lage prijzen

“Dramatisch”, noemt directeur Steven van Schilfgaarde van FloraHolland de marktsituatie. “De laatste twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter.”

Betalingsproblemen

Gewoonlijk is er volgens hem sprake van een piekperiode wegens Moederdagen in verschillende landen, met een gebruikelijke omzet in deze periode van 150 tot 200 miljoen euro per week. Schilfgaarde: “Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen.” Hij vreest dat als er geen hulp van de overheid en banken komt kerngezonde bedrijven bij bosjes omvallen. Van de totale omzet van 7 miljard euro in de branche wordt € 6,2 miljard geëxporteerd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.