Niet in één keer kan elke woning geschikt gemaakt worden voor energietransitie. Dat bleek wel tijdens het elfde zogenoemde EnergieOntbijt in Villa Randwijck, bezocht door 46 mensen. De wijk bestaat voornamelijk uit woningen uit de jatren dertig. Hoe men daar moet isoleren en andere energie opwekken dan gas was ook het onderwerp.

Isoleren, ventileren, energie opwekken en duurzaam verwarmen stonden er centraal. Twee bewoners uit respectievelijk Randwijck en Patrimonium vertelden hoe zij dit toepasten op hun jarendertigwoning.

Obstakel

Wethouder duurzaamheidheid Floor Gordon beseft ook wel dat een oude woning niet zo gemakkelijk is te verduurzamen als nieuwbouw. Maat isoleren speelt daar een grote rol, vindt ze. “Tijdens het EnergieOntbijt kunnen bewoners hun successen en obstakels delen die komen kijken bij het verduurzamen van hun woningen,” zegt ze. Maar volgens haar blijkt soms een obstakel voor de ene bewoner, al te zijn overwonnen door een buurtgenoot. “Oplossingen liggen soms verrassend dichtbij. Het EnergieOntbijt is dé plek om ervaringen te delen, buurtgenoten te helpen en samen te werken aan een duurzamere wijk.”

Stappenplan

Intussen moet volgens de gemeente in 2021 bekend zijn welk alternatief voor aardgas in welke buurt beschikbaar is. Josephine Rook van het Regionaal Energieloket presenteerde een stappenplan om een woning aardgasvrij te maken. Voor bijna alle oudere woningen is de eerst stap isoleren van vloeren, daken, muren en ramen.

Met behulp van een infraroodscan komt men erachter waar onnodig veel warmte verloren gaat en waar isolatie en kierdichting zinvol is, zei Rook. De volgende stap is ventilatie, nodig om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat van de woning gezond blijft en er geen vochtproblemen en schimmels ontstaan. Stap drie: aardgasvrije verwarming, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Die werkt overigens het beste in combinatie met vloerverwarming. De laatste stap is het duurzaam opwekken van energie, bijvoorbeeld zonne-energie. Stap 3 en vier zijn overigens verwisselbaar. Het voordeel van energie opwekken als laatste stap is dat men precies weet welke elektriciteitsvraag er nodig is, zodat men het aantal zonnepanelen kan bepalen. Wat het allemaal kost blijft voorshands een raadsel, evenals de subsidieregelingen voor mensen die het echt niet kunnen betalen.

Scan

Op www.regionaalenergieloket.nl staat het stappenplan, Via die site kan men ook de gratis online huisscan doen om inzichtelijk te krijgen wat de beste energiebesparende maatregelen zijn voor een woning.

Wie wil deelnemen aan een EnergieOntbijt kan een aanmelding sturen naar Jacqueline Quarles van Ufford: jacqueline@groenegroei.com. Het volgende is op vrijdag 8 februari (08.39 uur) in de bibliotheek aan het Stadsplein 102.

1 REACTIE

 1. Vloerverwarming in Randwijk.
  Zonnenpanelen op het dak.
  Warmtepompen
  En isolatie overal.
  Zo wordt je huis nog tientallen duizenden € duurder.
  Haalbaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.