De gemeente daagt de eigenares van een appartement in Westhove voor de rechter, omdat zij zich niet heeft gehouden aan de zelfbewoningsplicht die voor de nieuwbouwwoning geldt. Het college treedt hard op tegen het niet naleven van de regels.

De eigenares weigert de boete van € 50.000 te betalen die haar hiervoor is opgelegd. Haar advocaat wilde een schikking treffen, maar daar gaat de gemeente niet op in. De gemeente gaat naar de rechter.

Boete

In de koopovereenkomst tussen de eigenares en woningcorporatie Eigen Haard is de zogeheten zelfbewoningsplicht opgenomen voor het appartement in Westwijk. Die houdt in dat de huizenkoper verplicht is minimaal achttien maanden na oplevering zelf in de woning te verblijven. De gemeente wil zo voorkomen dat (nieuwbouw) woningen als huurobject worden opgekocht. Houdt de eigenaar zich hier niet aan en verhuurt hij of zij de woning direct, dan kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd.

Tekort

“In Amstelveen is een groot tekort aan betaalbare koopwoningen”, zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving). “Wij hebben regels opgesteld om het direct verhuren van nieuwbouwwoningen door speculanten te voorkomen. Zo willen we ervoor zorgen dat Amstelveners die écht een woning nodig hebben meer kans maken.”

Daarnaast wil de gemeente geen constante aanloop van nieuwe huurders die geen binding hebben met de wijk. Raat: “Wij geven hiermee het signaal af dat woningen zijn bedoeld om in te wonen en dat op de zelfbewoningsplicht altijd wordt gehandhaafd. Als wij merken dat eigenaren zich niet aan onze regels houden, dan treden wij direct op.”

Getekend

De gemeente kan de zelfbewoningsplicht hanteren als toewijzingscriterium voor het ontwikkelen van een woongebied. De ontwikkelaar verplicht zich deze regel vervolgens aan de koper op te leggen. In dit geval heeft woningcorporatie Eigen Haard in het koopcontract van appartementen  aan de Westhove de plicht tot zelfbewoning als zogeheten derdenbeding opgenomen. Hier tekenen huizenkopers voor.

Op de foto: Voormalig VVE-voorzitter van Westhove en nu lid VVE Sander Kneppers (links) en wethouder Herbert Raat.

1 REACTIE

  1. “ De gemeente wil geen bewoners die geen binding met de wijk hebben”.
    Waarom gaat ze constant dan de boer op om hier maar expats te krijgen ?
    Die zelfbewoning van minimaal 18 maanden om speculatie tegen te gaan, is natuurlijk een giller. Als je serieus bent, maak er dan 5 jaar van!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.