Hoe kunnen we intensiever samenwerken om de woningbouw te versnellen en de bestaande betaalbare woningvoorraad beter te benutten? Dat is een van de centrale vragen waar het woonakkoord Amstelland-Meerlanden (AM) poogt antwoord op te geven. Tot 2030 moeten er in de regio ruim 38.000 woningen bij.
Dit compacte woonakkoord is gericht op gezamenlijke acties en afspraken op woongebied voor de komende vijf jaar, tussen provincie Noord-Holland en de AM-gemeenten; dat zijn Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn. Het Woonakkoord is aangegaan voor de activiteiten tot 2025.
Onder het akkoord staan de handtekeningen van de verantwoordelijke wethouders. Zij de bestuurders van de provincie en de gemeenten beloven ook afspraken over woninglocaties te maken, rond knelpunten samen, zoveel mogelijk als partners, op en trekken.
€ 2,5 miljoen
Voor de uitvoering van dit Woonakkoord en dat van de andere regio’s in de provincie stelt de provincie Noord-Holland een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar voor vijf jaar.
Amstelland-Meerlanden is, op steenworp afstand van Amsterdam en een internationale luchthaven, een aantrekkelijke regio om te wonen en kent een forse woningbouwopgave, zegt de provincie. Voor veel van de woningbouwplannen zijn nu nog geen procedures gestart. De opgave van de komende jaren is vooral die te laten starten en uiteindelijk realisatie van de plannen.
Verdeling
Daarnaast gaat de regio de woonruimteverdeling aanpassen. Zo maken woningzoekenden met een dringende verhuiswens zoals starters / jongeren, spoedzoekers en kwetsbare groepen volgens de provincie meer kans op een woning. Voorwaarden voor deze ontwikkelingen zijn een betere bereikbaarheid, meer voorzieningen (recreatie en sport) en een betere energievoorziening.
Gedeputeerde Cees Loggen voor Wonen: “Door nauw samen te werken aan de versnelling van de woningbouw, zijn we beter in staat deze te realiseren. Het gaat om een betaalbaar, aantrekkelijk, goed bereikbaar, aangepast op de klimaatveranderingen en zo circulair mogelijk gebouwd woonaanbod voor verschillende doelgroepen. Met Schiphol op het grondgebied van de regio is het van belang betaalbare woningen te bouwen voor de werknemers van de luchthaven. Ook pakken we de herverdeling van de bestaande woningvoorraad aan. Deze regio moet bereikbaar blijven voor iedereen die hier wil blijven of komen wonen.”
Knelpunten
Provincie en de AM-gemeenten maken mogelijke knelpunten in de samenwerking bespreekbaar en werken samen aan een oplossing. Waar mogelijk trekken zij als partners op, ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid.
De aanwezigheid van Schiphol legt een grote claim op de leefkwaliteit van de regio en beperkt de ontwikkelingen voor woningbouw. De AM-gemeenten en de provincie onderzoeken samen hoe meer mogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor woningbouw. En hoe de gebieden waar woningbouw niet mogelijk blijkt, kunnen bijdragen aan de leefkwaliteit. Hierin wordt samen opgetrokken richting Rijk.