De Amstelveense tophockeyclub Pinoké heeft financiële problemen door corona. Wethouder Rob Ellermeijer zei dat tijdens de donderdag gehouden beeldvormende bijeenkomst voor raadsleden over de op handen zijnde Sportnota. Volgens hem worden trainer en enkele spelers door de club doorbetaald, terwijl er geen inkomsten van bijvoorbeeld de kantine tegenover staan. De gemeente wil helpen en denkt aan tijdelijke financiering.

“De kosten gaan door en er staan geen baten tegenover, omdat bijvoorbeeld de kantine dicht is. En de baropbrengsten zijn voor een club als deze toch wel essentieel”, zei Ellermeijer.

Voorzichtig

Michel Becker van AVA zag hooguit iets in een soort overbruggingskrediet, omdat hij hoorde dat ook spelers worden betaald. Daarmee neemt Pinoké een andere positie in dan verenigingen die uitsluitend niet betaalde leden hebben. “Wees voorzichtig”, adviseerde Becker. De wethouder leek die mening wel te delen. “Het is niet de bedoeling dat wij commerciële organisaties gaan steunen.”

Overigens laten leden hun verenigingen doorgaans niet in de steek door de coronacrisis. Zij zijn over het algemeen zeer loyaal en betalen hun contributies, vertelde Ellermeijer, die met veel verenigingen zei contacten te onderhouden. Van massale afmelding is dan ook geen sprake, volgens hem.

Nota

De raadsleden, woordvoerders over sport, stelden vragen en gaven knelpunten door aan de ambtenaren die met het nieuwe in een nota vervatte beleid bezig zijn. De oude nota besloeg de periode 2013 tot 2020 en er moet nu een nieuwe komen. Die zal de sporen van het bestaande coalitiebeleid dragen, zei Marieke Poolman van de gemeente.

Op een van de knelpunten weet Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Zij wees op een twaalf weken lange wachtlijst voor kinderen die zwemles bij De Meerkamp willen volgen. Petiet vroeg zich af of er in de sportwereld wel voldoende aanbod is, maar kreeg als antwoord dat het tekort vooral in de Meerkamp speelt, wegens corona. Maar de capaciteit zorgt wel voor een aantal knelpunten, gaf Poolman toe. In de nieuwe nota hoopt men die door herschikking van de beschikbare accommodaties op te lossen en die efficiënter te benutten, vooral die van kleinere verenigingen.

Amstelveenpas

Victor Frequin (VVD) constateerde dat het gebruik van de Amstelveenpas voor minima tegenvalt. Een daarop gerichte campagne is volgens hem totaal mislukt. “Waarom doen zo weinig kinderen uit gezinnen met lage inkomens mee”, wilde hij weten. Wil Roode (SP) dacht dat een knelpunt het halen en brengen van de kinderen per auto was. “Vaak is er in die gezinnen niet eens een auto”, zei ze. Maar dat argument ging er bij Frequin maar zeer ten dele in. Becker zei bij Martinus te hebben ervaren dat kinderen zich niet aan willen sluiten bij de leden door voor half geld te gaan sporten. En Sandra van Engelen (CDA) wees er op dat men er met het lidmaatschap alleen niet is. Er moet namelijk ook veelal speciale kleding, in steeds grotere maten, worden gekocht.

Het blijft een complexe vraag waarom arme kinderen niet sporten, zei Poolman. Behalve het door de Amstelveenpas goedkopere lidmaatschap vragen daarbij ook andere zaken de aandacht, zoals de ruimte die in sportverenigingen wordt geboden.  Er lijkt sprake te zijn van een andere culturele achtergrond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.