Het ging over eenzaamheid, waarover B&W een notitie schreven, dus sommige politici spraken er in de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) eindeloos over als amateurpsychologen. Eigenlijk had Victor Frequin van de VVD er de kortste opmerking over toen hij voorstelde eens de talloze organisaties die zich er mee bemoeien in kaart te brengen.

Want allerlei organisaties stortten zich, soms met puur commerciële bedoelingen, op dat marktsegment.

Onderling

Overigens is duidelijk dat als het om eenzaamheid gaat, corona wel zijn sporen naliet. Eigenlijk kwamen de commissieleden niet veel verder dan de opmerking dat de wijkbewoners meer moeten doen. Maar ja tachtig procent van de samenleving biedt geen hulp aan eenzame buren in de vorm van een kopje soep of een praatje. Dat vooral de ouderen er de dupe van zijn werd door de notitie van de gemeente tegengesproken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren, van 18 tot 34 jaar, er de meeste last van hebben. Het is een samenlevingsprobleem, zei Bert de Pijper van de ChristenUnie. “We moeten het als Amstelveners onderling oplossen.”

Boven 75

Dat jongeren zich neer eenzaam voelen dat ouderen was ook Stieneke Kruijer van GroenLinks opgevallen. Maar zij voegde wel aan toe dat de groep ouderen van boven de 75 jaar wel vaak eenzaam is. Zij wilde de bestaande activiteiten breder aanbieden en wilde wel graag weten hoeveel minder mensen men procentueel tot groep eenzamen men wil rekenen. Of de gemeente daar eigenlijk wel een plan voor heeft, vroeg ze.

En raadslid Chaara van D66 zag een taak liggen in het signaleren van eenzaamheid bij de keerkrachten op scholen. Overigens was het Marina Casadei van de SP ook opgevallen dat sommige organisaties en bedrijven in eenzaamheid bestrijden gewoon  een markt zien. Zij had het over een “commerciële club die geld wil verdienen over de ruggen van eenzame ouderen.”

De gemeente wil een Alliantie van organisaties oprichten die eenzaamheid bestrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.