De vijftienjarige Jan Bellis uit Amstelveen was dinsdag een van de ontvangers van de jaarlijkse Zonnehuis Penningen. Behalve hij kregen de leden van Burgercollectief Buitenveldert en het tweetal Ciska Dols en Jolien Post er een. De onderscheiding heeft te maken met hun belangeloze inzet voor kwetsbare ouderen. Wethouder Marijn van Ballegooijen was er ook bij.

Van de ongeveer twintig genomineerden was de jongste 15 en de oudste 95 jaar. De jury vond dat Jan Bellis de penning verdient omdat die wekelijks voor bewoners van Zonnehuis Bovenkerk in coronatijden piano speelt.

Buitenconcert

“De ‘buitenconcerten’ waren voor hen en ook voor de medewerkers van het verpleeghuis heel betekenisvol,“ vind de jury. 3FM DJ en jurylid Frank van der Lende sprak over de kracht van muziek en feliciteerde hem in een vlogje.

Over het Burgercollectief Ouderen (Amsterdam Zuid) zei de jury: “Jullie hebben met elkaar en in verbinding met andere lokale betrokkenen belangrijke verbeteringen voor oudere bewoners in jullie wijk tot stand gebracht. De aanpak ‘Buitenveldert Ouderenvriendelijk’ inspireert.” Jurylid Marylin Haimé van de Raad van Ouderen roemde de brede aanpak, waar de hele wijk van profiteert en niet alleen ouderen.

Actief Groep

Ciska Dols en Jolien Post uit de gemeente De Ronde Venen bieden via de ‘Blijf Actief Groep’ ouderen met geheugenproblemen al tien jaar een volgens de jury ‘fantastisch’ programma. “De samenkomsten zijn een lichtpuntje voor de deelnemers en zorgen voor mooie momenten en verbinding.“ Jurylid en hoogleraar Henk Nies was onder de indruk van de saamhorigheid die dit initiatief creëerde in de coronaperiode.

Thijs Houtappels, bestuurder van Zonnehuisgroep Amstelland: “Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de levenskwaliteit van ouderen, bijvoorbeeld door mooie momenten te creëren, te zorgen voor meer verbinding of een gevoel van veiligheid. Deze initiatieven verdienen aandacht en navolging.”

Felicitaties en dankwoord

Wethouder Marijn van Ballegooijen feliciteerde de organisatie met haar 100-jarige jubileum. “Het afgelopen jaar was een rampjaar. We hebben veel van jullie gevraagd”, zei hij. “Jullie zijn doorgegaan met de zorg en hebben onze ouderen bijgestaan. Het was een fysiek uitputtend en emotioneel zwaar jaar. Wat jullie hebben gedaan is uitzonderlijk. We hebben het gezien en zullen het niet vergeten. Moed, moedig zijn is niet dat je geen angst voelt. Het betekent dat je ondanks alle angst en onzekerheid en het zware werk je blijft inzetten met de zorg voor de ander. Jullie hebben heldenmoed vertoond. Beste zorgmedewerkers, bedankt.”

Op de foto van Zonnehuisgroep Amstelland Jan Bellis en naast hem zijn moeder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.