De omgevingswet zou, na al eerder te zijn uitgesteld, per 1 januari van kracht worden, maar dat wordt dat wordt nu weer minstens 1 juli 2022 en waarschijnlijk later. De gemeente gaat deze maand via een zogenoemde Babbelbox en de participatiewebsite denkmee.amstelveen.nl inwoners, organisaties en ondernemers laten meepraten over wat zij noemt ‘de toekomst van Amstelveen’ voor het ontwikkelen van een zogeheten ‘omgevingsvisie’, die met de nieuwe wet samenhangt.

Die wet en de daaruit voort vloeiende omgevingsvisie slaan op de fysieke leefomgeving. De Babbelbox staat deze maand in diverse delen van de gemeente, overigens uitsluitend overdag, zodat zij velen die gewoon werken ervan uitsluit hun mening kenbaar te maken.

Babbelbox

De box staat achtereenvolgens op de Lindenlaan 143 (rotonde Van der Hooplaan op donderdag 6 mei, Parkeerterrein van de supermarkt op Maalderij 31 op vrijdag 7 mei en bij De Kegel aan de Bovenkekerweg op maandag 10 mei, op alle data va, 13.00 tot 17.00 uur.

Op dinsdag 11 mei komt van 10 tot 14 uur het Medisch Centrum Marne (Marne 130) aan de beurt en op woensdag 12 en dinsdag 18 mei (13.00 tot 17.00 uur) respectievelijk de sportvelden aan Aanloop 5 en school Rembrandt aan de Mr. P.J.M. Aalberselaan 2.

Op woensdag 19 mei staat de Babbelbox van 11.00 tot 16.00 uur bij het Winkelcentrum Westwijk om de volgende drie dagen (donderdag 20 en zaterdag 22) van 13.00 tot 17.00 te staan bij respectievelijk Medisch Centrum Molenweg en Amsterdamse Bos (ingang Silversant in Bovenkerk). Tussendoor staat de box ook nog bij het Raadhuis op vrijdag 21 mei, maar dat is van 10.00 tot 14.00 uur, want ’s middags wordt daar niet gewerkt voor het publiek en dat moet kennelijk zo blijven.

Groen

De met de uitvoering van Omgevingswet belaste wethouder Floor Gordon zegt dat B&W in de toekomst Amstelveen ‘groen’ willen houden, maar ook mogelijkheden open houden voor mobiliteit, bereikbaarheid en wonen. Het college acht leefbaarheid en voorzieningen, maar ook werkgelegenheid belangrijk. Wat dat betreft verandert er dus niets aan het bestaande beleid. “Zien onze inwoners dat ook zo? Of hebben zij hele andere ideeën? Hoe ziet Amstelveen er voor hen uit?” vraagt Gordon zich wel af. “Echt nadenken over de toekomst van Amstelveen doe je samen.”

Omgevingsvisie

De door de nieuwe wet opgedragen gemeentelijke Omgevingsvisie is, zoals het Rijk dat wil, de leidraad voor de toekomst van Amstelveen. De Omgevingswet, bundelt en de gemeente verwacht blijkbaar nog steeds dat die op 1 januari 2022 van kracht wordt.

Kortere lijnen voor vergunningen en inwisseling van bestemmingsplannen voor één omgevingsplan voor de hele gemeente behoren tot de essenties. Volgens de gemeente staan in de wet ‘grote ruimtelijke uitdagingen beschreven, zoals voldoende passende woningen, toekomstbestendige werklocaties en groene, gezonde en veilige wijken.’ Overigens zal het tien jaar duren om de wet in fasen te laten ‘landen’ in de gemeenten.

De Omgevingswet geeft ook ruimte voor plannen op het gebied van natuur, water, de energietransitie, het klimaat en zelfs voor de ondergrond. Ook cultureel erfgoed krijgt een plek in de omgevingsvisie, die de gemeenteraad vaststelt. Strategische keuzes voor de lange termijn.

De gemeente zegt Amstelveners actief te willen betrekken bij het opstellen van de Omgevingsvisie. Vandaar de meepraterij in mei. De toekomstbeelden en ideeën van inwoners worden volgens haar ‘opgehaald’ en gebruikt om toekomstige ontwikkelingen en behoeftes in kaart te brengen. Zij zouden het vertrekpunt voor de Omgevingsvisie vormen.

Website 

Amstelveners kunnen dus, behalve de Babbelbox, ook online meepraten via het platform https://denkmee.amstelveen.nl. Na registratie kan de bezoeker van de website van 3 tot en met 25 mei zijn of haar mening geven over het Amstelveen van de toekomst. Overigens bereiden ambtenaren zich al jaren voor op de komst van de Omgevingswet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.