Terwijl door de toeslagenaffaire nog maar eens is bewezen dat van de controlerende taak van het parlement niets terecht komt, lijkt niet aannemelijk dat het er wat dat betreft in Amstelveen beter aan toe gaat. In de Tweede Kamer, die in elk geval bemenst wordt door fulltimers, blijkt de coalitie achter gesloten deuren steun voor de regering af te spreken en daar via het theater in de politieke arena genuanceerd (als bewindslieden alle schijn tegen hebben) op terug te komen. En de oppositie heeft naar een doel: het kabinet te laten vallen.

Nou ja, de toeslagenaffaire, die na tien jaar een snoeihard rapport opleverde na een parlementaire enquête, noopte tenslotte het kabinet tot aftreden. Overigens nadat niet de kamer, maar de media (zoals bij alle parlementaire enquêtes) de beerput had aangereikt, waarin vervolgens zich twee Kamerleden begaven om de onderste steen boven te krijgen. Zij werden tot het laatste moment ambtelijk en bestuurlijk tegengewerkt, tot het – na weer een jaar – niet anders kon dan toch maar de informatie te geven waarop die twee wachtten.

Achterkamers

Vergeef mij deze Haagse uitstap, maar ik heb geen enkele reden aan te nemen dat de parttimers in Amstelveen beter dan de fulltimers in Den Haag de regering (in dit geval het college van B&W) controleren. Ook hier spelen in achterkamers coalitiepartijen elkaar de bal toe en hun fracties stemmen eensgezind voor de voorstellen waarmee B&W komen. Een persoonlijk geweten van lokale politici wordt geenszins op prijs gesteld, zodat de ambtseed – waarin zij zeggen niets te beloven – met een forse korrel zout moet worden genomen en tegen meineed aan schuurt. Zij beloven in élk geval – ondanks mogelijk afwijkende privémeningen – vrijwel altijd met de fractie mee te stemmen.

Zwart

Daarom was het zo opmerkelijk dat Bas Zwart als enige VVD-raadslid laatst tegen een standpunt van zijn fractie stemde. Hij was het met het voorstel lachgas te verbieden van AVA eens en in dat geval sloeg hij dus zijn persoonlijke mening hoger aan dan die van zijn partij. Overigens haalde er voorstel het niet, maar Zwart had in elk geval ruimte gegeven aan zijn geweten. Dat komt in de politieke arena zelden voor.

Onder vriespunt

De controlerende taak van de gemeenteraad is tot ver onder het vriespunt gedaald. Toen het duale stelsel werd ingevoerd, waardoor controle gemakkelijker zou worden, was ik daar een voorstander van. De VVD was tegen, maar kon de landelijke trend niet boycotten. Die partij had gelijk, constateer ik achteraf. Nou ja, wethouders zijn niet meer voorzitters van raadscommissies en maken geen deel uit van de gemeenteraad; zij zijn alleen bestuurders (mogen ook in een andere plaats wonen). Maar in de praktijk is er geen verschil met vroeger. Het duale stelsel is een fictie, zei VVD-raadslid Bulsing laatst tegen me. Hij had gelijk. Van de controlerende taak van de gemeenteraad komt niets terecht. In de waan dat men het nu eenmaal allemaal samen moet doen, vervagen politieke standpunten, bestuurt de coalitie (die helemaal geen trek heeft in controleren van het college dat zij zelf voortbracht) en neigen alle raadsleden ertoe elkaar bijna als familie te beschouwen. Een enkele oppositiepartij wil in de raadzaal nog wel eens tegengas geven, maar dat wordt al gauw als ongepaste politiek beschouwd.

Dat de gemeenteraad het bestuur controleert is zuiver theorie. De verwachting dat het met de invoering van het duale stelsel allemaal beter zou worden, was per definitie onterecht.

5 REACTIES

  1. De verwachting dat het met de invoering van het duale stelsel allemaal beter zou worden, was niet per definitie onterecht maar werd door de politieke realiteit geloochenstraft.

    De aanwezigheid van coalitieoartijen in raadsvergaderingen is feitelijk overbodig. Die raadsleden kunnen een permanente volmacht aan één van hun collega’s verlenen en verder thuis blijven. Raadsleden van de ‘oppositie’ mogen dan nog proberen om zich enigszins te profileren, want daarmee brengen zij het coakitiebeleid toch niet in gevaar.

  2. Nederland is niet altijd een democratie geweest. Eerst waren er graven en hertogen die het voor het zeggen hadden. Daarna volgden er vele veranderingen om tot de democratie te komen die Nederland nu is.

    Tegenwoordig bepalen de coalitiepartijen de gang van zaken in een gemeenteraad. In Amstelveen is een coalitie van VVD/D66/PvdA aan de macht, dus eigenlijk drie politieke partijen regeren. De rest GL,CDA, CU, SP, BBA, AVA en SBA mogen ook in de raadzaal plaatsnemen, maar veel hebben ze niet te vertellen.

    De 20ste-eeuwse Italiaanse denkers Vilfredo Pareto en Gaetano Mosca (onafhankelijk van elkaar) stelden dat democratie een illusie was en slechts diende om de realiteit van de elite-overheersing te maskeren. Zij stelden dat de oligarchie van de elite de onbuigzame wet van de menselijke natuur is, die grotendeels te wijten is aan de apathie en de verdeeldheid van de massa’s (in tegenstelling tot de gedrevenheid, het initiatief en de eenheid van de elites), en dat democratische instellingen niet meer zouden doen dan de uitoefening van de macht verschuiven van onderdrukking naar manipulatie.

  3. Als we het allemaal wat nader bestuderen en bekijken als laatste grote voorbeeld de verkiezingen van de VS, dan kan je wel stellen dat de hele wereld nu in handen is van de elite. De elite heeft alle met veel toewijding ‘georganiseerd’ en nu is ’the great reset’ gestart. Corona is er om ons vast voor te bereiden op het grote werk wat nu gaat komen. De Dollar en Euro (en vele ander Fiat-currencies) gaan snel hun waarde verliezen. Beurs correcties tot 90% zullen geen uitzondering zijn Pensioenen worden weggevaagd en overheden moeten nieuw geld bedenken. Waarschijnlijk gaat er één of twee nieuwe wereld currencies ontstaan die 100% digitaal zijn en dus 100% controleerbaar. Het ‘gewone’ volk zal en mag dit allemaal niet weten, dus zullen de overheden en ‘big tech’ al het ‘andere’ geluid wegvagen. Amstelveenblog is dan ook aan de beurt……
    Maar er is hoop, wakker worden! Veel mensen moeten wakker worden…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.