Raadslid Percy de Robles, fractievoorzitter van Senioren Belangen Amstelveen (SBA) is donderdag 29 april overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Hij werd als burgerlid (lid vaneen raadscommissie, maar net van de gemeenteraad) beëdigd op 22 april 2014 namens de fractie Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) en maakte van 28 oktober in dat jaar deel uit van de raadscommissie Ruimte, wonen en natuur.

Zetels

Binnen de ouderenpartij in Amstelveen heeft hij heel wat stormen meegemaakt. OCA maakte ten tijde van wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) deel uit van de coalitie. Henk Fokkink had toen de enige zetel voor OCA in de gemeenteraad. Later breidde de fractie zich uit tot twee zetels, bezet door fractieleider Cor Spinhoven en Nora Tang.

Ruzies kenmerkten de ouderenpartij. In 2018 werd De Robles geïnstalleerd als enig raadslid voor OCA (de partij keerde terug naar één zetel), maar na de zoveelste onenigheid besloot hij in juni 2019 onder de naam Senioren Belangen Amstelveen (SBA) in de raad verder te gaan, met ook nieuwe burgerleden in de raadscommissies, onder wie zijn vrouw Veerle. Eerder kwam Fokkink in conflict met het bestuur, waarvan de voorzitter kandidaat raadslid wilde worden.

Ouderenvervoer

“Wij kenden Percy als een innemend mens en een betrokken en bevlogen raadslid die zich in het bijzonder hard maakte voor de ouderen in Amstelveen”, zegt de gemeente. “Zo kwam hij met een raadsbreed gesteunde motie om een pilot te houden voor gratis openbaar vervoer voor ouderen met een minimum inkomen.”

Ondanks zijn ziekte bleef hij strijdbaar en zette zich tot het uiterste in om elke vergadering van de gemeenteraad bij te wonen. “Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Veerle, hun dochter, familie en vrienden”, melden gemeenteraad en B&W.

Kiesraad

Doordat Percy de Robles overleed is er geen ouderenpartij meer in de gemeenteraad, want SBA verdwijnt en er was alleen een kieslijst voor OCA. De kans bestaat dat na de verkiezingen van volgend jaar opnieuw OCA in de raad aantreedt. Die bestaat nog steeds en beschuldigde in het verleden SBA van zetelroof. Of OCA al eerder kan aantreden nu De Robles is overleden, waardoor SBA verdween, moet de Kiesraad uitmaken.

Omdat De Robles al niet meer aanwezig was in de raadsvergadering van woensdag 21 april staakten toen de stemmen (18 tegen 18) omtrent een door de SP ingediend amendement en daardoor ook bij het voorstel van B&W over inburgering. De raad bestaat uit 37 zetels, maar doordat De Robles niet kwam was dat aantal maar 36. VVD,  D66 en AVA stemden tegen.

8 REACTIES

  1. Condoleances aan de nabestaanden. Zo te lezen heeft hij nog wel voor een markant moment gezorgd in de Amstelveense politiek.

    Overigens lijkt het mij niet meer dan logisch dat de eerstvolgende op de OCA-lijst De Robles gaat opvolgen. Dat is als ik het goed gezien heb Danielle Hacquebard. Of zie ik iets over het hoofd?

  2. Wat een verdrietig nieuws, mijn gedachtes gaan uit naar de nabestaande.

    Ik zag hierboven staan dat er gedacht word aan Daniëlle Hacquebard, mocht zij het daadwerkelijk overnemen wil ik haar succes wensen! Ben er van overtuigd dat zij dit wel kan!

  3. Inderdaad verdrietig nieuws. Gecondoleerd voor de familie van De Robles. Nora Tang overleed op 86 jarige leeftijd vlak voor de verkiezingen in februari 2018.

    Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Het staat in de Kieswet artikel X3 en artikel W. bij een dergelijke situatie wordt de eerstvolgende op de (toen) geldende kieslijst (dus van OCA) gevraagd of deze gemeenteraadslid wil worden. De burgemeester heeft er als voorzitter van het centrale stembureau 14 dagen de tijd voor. Als de persoon vervolgens weigert of niet reageert (28 dagen de tijd), dan wordt de volgende op die lijst gevraagd. Eerst aangewezene is Danielle Hacquebard die in het bestuur van de OCA zit. Hoogstwaarschijnlijk is aldus dat OCA op 2 juni de eerstvolgende raadsvergadering terugkeert in de gemeenteraad indien tijdig wordt gehandeld door alle betrokkenen en de te installeren persoon voldoet aan de vereisten van de kieswet waaronder op dit moment in Amstelveen wonen.

    https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/gemeenteraden/benoemingen/tussentijdse-benoemingen

    • U gaat er van uit dat SBA en OCA dezelfde partijen zijn. Percy heeft met OCA gebroken, ook andere burgerleden benoemd (die dus niets met OCA hadden). Dat maakt de zaak wel ingewikkelder.

  4. Hij mag dan wel gebroken hebben en andere burgerleden hebben benoemd, de kieswet en de originele kieslijst blijft leidend. Maakt het aldus helemaal niet ingewikkelder.

    Misschien herinnert u het nog dat in de Eerste Kamer Forum voor Democratie, de afsplitsing Fractie Nanninga (eigenlijk JA21) kent. Nicki Pouw-Verweij hoorde tot die groep en was oorspronkeleijk op de lijst van Forum voor Democratie gekozen. Ze is afgesplitst bij de groep/fractie Nanninga (JA21) en is weggegaan uit de Eerste Kamer (om tweede kamerlid te worden voor JA21).

    Daarna gaat men op de oorspronkelijke kieslijst (van Forum voor Democratie) kijken en de eerstvolgende beschikbaar persoon blijkt Theo Hiddema te zijn die inmiddels dus eerste kamerlid voor Forum voor Democratie is geworden. Dan gaat men niet kijken of toevallig iemand van JA21 erbij zit om te benoemen. Oftewel de Kieswet gaat uit van de (volgorde van) de oorspronkelijke kieslijst.

    De Kieswet kent aldus geen fracties, afsplitsingen, politieke partijen en dergelijke, maar leden van de gemeenteraad en kieslijsten. Kieslijsten kan men niet afsplitsen, als ze eenmaal zijn gebruikt bij verkeizingen….

    • Het probleem is dat OCA en SBA twee aparte partijen zijn. Volgens uw redenering zou Hacquebard voor elke andere partij in kunnen vallen. Zij stond niet op de kieslijst van SBA. De griffie dacht wel dat het zat zoals u vermoedt, maar wist dat ook niet zeker en verwees naar de Kiesraad.

      • Nee. Danielle Hacquebard komt er in op basis van de kieslijst van OCA. SBA heeft als lijst niet meegedaan bij de verkiezingen in maart 2018. Er bestaat aldus geen enkele kieslijst van SBA. Nogmaals de wet kent geen partijen; dat is voor wie er op de opengevallen zetel inkomt niet relevant. Dit stelt de kiesraad hierover (citaat met bronvermelding).
        Ja, een lid kan zich na afsplitsing aansluiten bij een andere fractie of als zelfstandige fractie verdergaan.

        “Een lid wordt namelijk op persoonlijke titel gekozen en behoudt bij afsplitsing zijn zetel. Wanneer het lid echter tussentijds het vertegenwoordigend orgaan verlaat (tijdelijk vanwege bijvoorbeeld zwangerschap of ziekte, of permanent), wordt de opengevallen vacature vervuld door de kandidaat die het hoogst staat op de lijst waarop het vertrekkende lid is verkozen. Hierbij gaat het centraal stembureau uit van de lijstvolgorde zoals die na de verkiezing is vastgesteld (waarbij rekening is gehouden met voorkeursstemmen).”

        https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/vraag-en-antwoord/kan-een-kandidaat-die-is-gekozen-voor-een-bepaalde-partij-zich-na-toelating-tot-het-vertegenwoordigend-orgaan-afsplitsen

        Hier de volledige kieslijst volgens proces verbaal uitslag

        Aanduiding politieke groepering Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA)
        Lijstnummer 8
        1, Percy de Robles (overleden, 29-04-2021) aantal stemmen 770
        2. Danielle Hacquebard-Dekker aantal stemmen 261
        3. Nora Tang (overleden, 10-02-2018) aantal stemmen 120
        4. Nico Kooijman aantal stemmen 72
        5. Dick Dunnebier aantal; stemmen 23
        6. Wim de Mol aantal stemmen 56
        totaal aantal stemmen 1302

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.