Het aantal aanvragen en uitgaven voor minimaregelingen is gestegen het afgelopen jaar. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 meer aanvragen voor bijzondere bijstand, bewindvoeringskosten en woonkostentoeslag, vooral onder invloed van de coronacrisis.

In totaal werd er voor die drie bijna zes ton meer uitgegeven. Het aantal toegekende aanvragen voor bijzondere bijstand steeg bijvoorbeeld van 1275 naar 1375 (dus honderd meer), wat € 215.000 extra kostte.

Woonkosten

Woonkostentoeslag (WKT) werd vorig jaar ruimschoots vier keer zoveel aangevraagd dan in 2019. Er kwamen 199 meer aanvragen bennen dan in 2019, toen het aantal aanvragen 44 was. Extra werd daarvoor € 171.000 uitgegeven door de gemeente, die een ton toeschrijft aan Covid. Ook dit jaar doen meer inwoners een beroep op Woonkostentoeslag en bijzondere bijstand, verwacht de gemeente. Omdat “zij blijvend terug zijn gevallen in inkomen als gevolg van de Corona pandemie.”

Computers

Ook van de verruimde computerregeling voor kinderen is goed gebruik gemaakt. Er werden door de stijging van 186 aan 276 negentig computers meer aangevraagd. De zwemregeling werd juist minder gebruikt. Zowel meer computers als minder zwemmen waren het gevolg van corona. Het zwembad was een groot deel van het jaar gesloten.

Wethouder van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) juicht het toe dat bewoners de gemeentelijke minimaregelingen goed wisten te vinden, maar hij maakt zich zorgen over de reden daarachter. “De stijging in bijzondere bijstand en bewindvoeringskosten is een trend die al een paar jaar bezig is. Meer aanvragen voor bijzondere bijstand, omdat de gewone bijstand niet meer genoeg is om van rond te komen zonder aanvulling.”

Ook de bewindvoeringskosten stijgen enorm. Die vloeien er volgens Van Ballegooijen voort uit het steeds ingewikkelder worden van de samenleving. “Daardoor lukt het mensen niet meer zelf hun geld te beheren, onder meer door het ingewikkelde toeslagensysteem. Het is belangrijk dat we het bestaansminimum verhogen en de toeslagen vereenvoudigen.”

Bijzondere bijstand

De gemeente ziet dus een flinke stijging van de aanvragen bijzondere bijstand. Voor een groot deel is de stijging in uitgaven te wijten aan de kosten van bewindvoering. Dit is een landelijke trend, zegt de wethouder. Als inwoners niet meer in staat zijn om zijn eigen geldzaken te regelen, kunnen ze bewindvoering aanvragen om weer op orde te komen, als er bijvoorbeeld serieuze geldproblemen zijn. Bijzondere bijstand is een eenmalige aanvulling op een minimuminkomen, bijvoorbeeld voor onverwachte medische kosten. “Net zoals in 2019 werd ook in 2020 de meeste bijzondere bijstand uitgegeven aan de kosten voor de eigen bijdrage van bewindvoering”, zegt de gemeente.

Kinderen

De regelingen voor kinderen bestaan uit een vergoeding voor schoolkosten, sport- en cultuurkosten, internetkosten en een tegemoetkoming voor de aanschaf van een computer. Sinds het besluit van de gemeenteraad, begin vorig jaar, heeft ieder kind op het voortgezet onderwijs nu recht op een eigen computer. Voorheen werd er maar één computer per gezin verstrekt. Dar er daardoor 90 computers meer zijn verstrekt, kwam goed uit wegens het thuisonderwijs.

Via www.amstelveen.nl/minima is op eenvoudige wijze te vinden welke regelingen er zijn en wanneer iemand daarvoor in aanmerking komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.