“Die mensen zijn bescheiden”, zei raadslid Victor Frequin (VVD) donderdagmiddag. Hij had met Alice Mittelmeijer een wandeling rond de Poel gemaakt. Zoals er die dag vijftien raadsleden waren die met even zoveel ondernemers een ‘Rondje Poel’ deden. Overigens behoorden zes van de vijftien raadsleden tot de partij van Frequin.
De ondernemers van Mittelmeijer hebben een gelijknamige dansschool, waar het al een jaar lang komen en kwel is, zoals in veel sectoren. De supermarkten doen overigens uitstekende zaken. En zo zijn er nog een paar categorieën, maar over de gehele linie is het tragedie in ondernemersland.
Denktank
Iets nieuws hoorden de lokale politici tijdens de door de ‘Denktank’ uit het plaatselijke bedrijfsleven georganiseerde wandelingen op donderdag niet eigenlijk. Dat de horeca het zwalkende kabinetsbeleid niet meer kan volgen, zien zij zoals iedereen vrijwel dagelijks in de media. En de Amstelveense horeca doet daar veelal een stukje bovenop. Ook nu bestond de helft van de deelnemers uit horecaondernemers.
Maar ook in andere sectoren reikt het water tot de lippen, meldt de ‘Denktank’, een uitvinding van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA). Ook Tonny van den Nieuwenhuize van de luxueuze broodjeszaak Popov in het Stadshart had daar, hoewel zelf tot de horeca behorend, wel oog voor. De economische ellende gaat dwars door heel de keten heen, wist Jet Smit van de VVD, met wie de ondernemer liep, te vertellen. Zij noemde bijvoorbeeld de textielzaken die een complete wintercollectie goeddeels tevergeefs hadden ingekocht, daarvoor nog rekeningen moeten betalen – en dat veelal niet kunnen – bij leveranciers die óók weer facturen van producenten hebben open staan.
Coronaregels
Volgens directeur Darshan Sloot van de OA moet er een lokaal noodfonds komen voor ondernemers, los van het algemene fonds van € 15 miljoen dat de gemeenteraad al beschikbaar stelde voor slachtoffers va de coronacrisis. Overigens wordt de bijdrage die men plaatselijk krijgt weer afgetrokken van de Rijksbijdragen, zodat de ondernemer er weinig mee opschiet en het de gemeente alleen maar geld kost. In afwijking daarop bedacht de gemeente een regeling voor aan corona gebonden maatregelen in bedrijven (zoals een looproute, kuchschermen enzovoort), maar in principe vindt men die louter in door consumenten bezochte bedrijven. Hoewel de gemeente er ruimhartig mee omgaat.
Sloot raadt slachtoffers het gemeentelijke ondernemersloket aan. Volgens haar wenden zich nog altijd veel ondernemers zich daar niet toe, puur uit schaamte of om andere redenen.
Klokken ongelijk
De OA wil ondernemers meer met leden van de gemeenteraad, hoogste orgaan in de gemeente, laten kennis maken. Want tussen wat bedrijven bedenken en de op besluiten van de politiek wachtende bureaucratie liggen vaak maanden. “De klokken lopen in verschillende tempi”, constateerde fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), aan wie Daan Kroone van Day Foodbar (en voorzitter van KHN Amstelland) zijn nood had geklaagd. “De vrees van de ondernemers is dat de lokale politiek achter loopt bij de landelijke plannen. De gemeente zou nu al voorbereid moeten zijn op nieuwe maatregelen, zodat wij straks klaar zijn”, zei Kootker, die aan de ondernemers ook vertelde dat er eventueel een extra raadsvergadering is te organiseren als zij met concrete plannen komen. Het ambtelijke en bestuurlijke horloge loopt al gauw achter bij de nood die er is.
Chalet
Kroone had overigens ook voor het mobiele chalet gezorgd, dat men normaal kan huren, bij de start van het parcours voor raadsleden en ondernemers. Daar waren ook voor wilde hartige hapjes te halen en iedereen kreeg er een in een tas van Buenting Sport verpakte fles energy drank. Carrol Buenting liep overigens met raadslid Bert de Pijper (ChristenUnie) om haar nood te klagen.
Die is ook hoog bij Vikram Sharma van bar Dixie aan het Stadsplein. Raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks bleek van hem ook niet van hem veel nieuws te hebben gehoord. “Maar het gaat om zijn persoonlijke verhaal”, zei ze na de wandeling. Intussen wilde Sharma wel kwijt dat volgens hem Amstelveen een van de gemeenten is die de door ondernemers te betalen OZB niet kwijtscheld of opschort, wat in Aalsmeer volgens hem wel gebeurt. Daar staat tegenover dat de gemeente tal van lokale lasten nu niet int, zoals de belastingen voor bedrijfsafval. “Er is geen afval als de tent is gesloten”, was de kritiek daarop.
Snappen
Ondernemers zijn vooral afhankelijk van de regelingen door het kabinet, constateerde Frequin. “Wij zitten niet op de stoel van Rutte. Dat begrijpt men ook. Ze snappen dat wij niet alles kunnen veranderen. Op wetgeving spreken ze ons niet aan.”
Maar intussen moet er wel ruimte zijn voor een bestuurlijk besluit als het lokale bedrijfsleven met suggesties komt. Daar is volgens Kootker men raadsbreed wel toe bereid. “Ik wil niet zeggen dat het college niet genoeg doet voor ondernemers. Maar als die iets moeten voorbereiden voor de raad en die moet zich er vervolgens over buigen duurt dat maanden.” Het moet sneller in crisistijd, vindt hij. En daar is de OA het volledig mee eens.
Foto vlnr: de Mittelmeijers en raadsleden Frequin en Kruijer.