De kans is groot dat de bewoners van Buurtschap ‘De Zware Kat’ naar de provincie stappen. Dat werd dinsdagavond op een vergadering van de Dorpsraad Nes aan de Amstel (foto boven) geadviseerd door het lid Erik van Leeuwen en Jan van Schaik van de Bewonerscommissie Buurtschap De Zware Kat voelt wel voor die suggestie.

Ook de gemeente vraagt een provinciale ontheffing van de Noord-Hollandse verordening, waarin vastgesteld werd dat in het gebied langs de Amstel niet mag worden gebouwd. De gemeente wilde er door projectontwikkelaar Zuiver Vastgoed drie villa’s laten bouwen op de plek van voormalig café De Zwarte Kat.

Landelijk

Daarvoor was een wijziging van het bestemmingsplan nodig, die de meerderheid van de gemeenteraad, voornamelijk de coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen), vaststelde. Maar daardoor haalde de Raad van State (RVS), waarbij de bewoners in beroep gingen, een streep. De ontheffing was niet aangevraagd bij de provincie. Volgens Van Schaik had de bewoners ook een uitspraak van de RVS verwacht over het landelijk zijn van de buurtschap en niet stedelijk, zoals de gemeente opeens wilde om de villabouw mogelijk te maken, terwijl het gebied eerder altijd ‘landelijk’ door de gemeente was genoemd.

Gesprek

Er vond op 6 februari eindelijk een gesprek plaats tussen wethouder Floor Gordon en de bewoners. Volgens Van Schaik (‘dat kon steeds niet, ondanks ons verzoek’) was daarbij een grote gemeentelijke delegatie aanwezig. Naar zijn zeggen waren er vijf ambtenaressen bij. Gordon zou hebben gezegd dat zij niet blij was dat het probleem in de publiciteit was gekomen, maar zij gaf toe dat volgens de nu bestaande regels de gemeente eerder met omwonenden in gesprek had moeten gaan. Maar een paar jaar geleden vond vroege participatie niet plaats en uit die tijd stamde nog het begin van de procedure.

Inspanning

Van Schaik vind het wel jammer dat de RVS niet heeft bepaald dat het gebied ‘landelijk’ is, wat een beperking inhoudt van de bouwactiviteiten. De gemeente meent zich door een ontheffing aan de provincie aan te vragen te voldoen aan de in de anterieure overeenkomst met Zuiver bedongen inspanningsverplichting. Komt zij die plicht niet na en de plannen gaan niet door dan staat daar voor de projectontwikkelaar een redelijke ‘vergoeding’ tegenover. De wethouder wil over het bedrag dat daarmee voor de gemeente gemoeid is niets kwijt.

Daarnaar wilde gemeenteraadslid Michel Becker van Actief voor Amstelveen wel mondeling vragen, maar de ambtelijke griffie bepaalde dat hij die vragen niet mocht stellen. Hij was trouwens het enige raadslid dat de bijeenkomst van de Dorpsraad bijwoonde. Hij wil de procedure rond mondelinge vragen in het sinds kort geheime presidium aan de orde aan stellen. “De griffie gaat nu bepalen wat wel en niet in de gemeenteraad gevraagd mag worden”, zei hij. Dat leek om onjuist, daar de gemeenteraad (in theorie, red.) het hoogste orgaan van de gemeente is en in wezen een griffie in dienst heeft. “Op deze manier kan het niet”, zei Becker.

Andere bouw

Overigens staan enkele andere huizen in het gebied te worden gesloopt of nieuwbouw er te laten plaatsvinden. Het beeld-kwaliteitsplan dat bestaat, is onduidelijk, werd vastgesteld. Het is nog steeds dat iemand grond koopt waarop hij een huis wil laten bouwen. Maar daar is een bestemmingsplan-wijziging voor nodig. En alvorens die door de gemeenteraad te laten vaststellen doet de gemeente er goed aan in het vervolg een ontheffing van de provinciale overheid te vragen van de verordening, die de bouw beperkt, zei voormalig gemeentesecretaris Rein Schurink (die ook in de Nes woont). “Anders krijg je hetzelfde verhaal als met de Zwarte Kat”, zei hij. Volgens hem kan de gemeente pas na die ontheffing met succes aan de procedure beginnen.

3 REACTIES

  1. Het zal aan mij liggen, maar is er een wettelijke grond dat een griffie vragen van een volksvertegenwoordiger kan tegenhouden?
    Trouwens het is gewoon vermakelijk hoe onze Floor zich in dit dossier wel heel erg gedraagt als het dienstmeisje van Breevast en hoe amateuristisch dit vanuit de gemeente is aangepakt. En ja, nu zit deze bestuurder klem. Chapeau!

  2. Wethouder gaat dus alleen in gesprek met belanghebbende en betrokken burgers als dit moet van regels. Ook lijkt zij niet te beseffen dat zij geld van de gemeenschap uitgeeft. Die boete moet zij maar uit haar eigen zak betalen, want meer dan het verrichten van een inspanning had zij niet mogen beloven. Een mooie case voor onderzoeksjournalistiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.