Coalitiefracties van D66 en PvdA willen dat Amstelveen opvangen van honderden extra vluchtelingen al voordat de zogenaamde spreidingswet, door sommige ook dwangwet genoemd, wordt ingevoerd. Zij krijgen daarbij steun van de oppositiepartijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA), GroenLinks, ChristenUnie en het CDA. Daardoor wordt een meerderheid in de gemeenteraad gevormd.

Merkwaardig is dat de andere coalitiepartners – VVD en Goed voor Amstelveen – zich (nog) niet erbij hebben aangesloten. Landelijk zijn binnen de VVD, waarvan nu staatssecretaris Eric van de Burg met de spreidingswet komt, velen tegen de instroom van steeds meer vluchtelingen zijn.

Humaan

Maar de meerderheid van de gemeenteraad zegt een ‘humane opvang’ voor hen te willen, ‘met genoeg mogelijkheden voor dagbesteding, scholing en participatie.’ En als de vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen, waardoor zij statushouder worden moeten zij volgens die meerderheid in de gemeenteraad zo snel als mogelijk de stap naar werk kunnen zetten. Er is wel een debat in die raad geweest, maar aanstaande woensdag neemt die een besluit. D66-raadslid Saloua Chaara zegt met de fracties voorbereid te zijn op de ‘waarschijnlijke komst van de spreidingswet’. Dat is volgens haar aanleiding voor het college van B&W om het voorstel over de opvang van vluchtelingen naar de raad te sturen. “Wanneer die wet geldt, dan geldt ook de verplichte spreiding van de opvang van vluchtelingen.”

Debatteren

Hoewel de Amstelveense VVD niet een absolute tegenstander van invoering van de spreidingswet is, die gemeenten verplicht de opvang van vluchtelingen te  verzorgen, had die toch ook oor voor de negatieve geluiden over opvang in de samenleving. Tegenstanders, zoals de fractie van 50 Plus, vinden het niet meer uit te leggen aan burgers dat statushouders bij voorrang woningen krijgen toegewezen terwijl Amstelveners 17 jaar  op een wachtlijst staan.

 Wegen

Voorstanders tillen kennelijk minder zwaar aan dat probleem. Er nis nu eenmaal een tekort aan opvangplekken en daar moet elke gemeente naar evenredigheid royaal aan meewerken, wat ‘niet wegkijken’ inhoudt, redeneren zij. ‘Als gemeenten niet genoeg hun best doen of onvoldoende mogelijkheden zien, dan kan het Rijk opvanglocaties aanwijzen waar vluchtelingen worden opgevangen.’ Daar voelen de spreidingswet ondersteunende raadsfracties niets voor. Zij willen heft in eigen hand houden van de gemeente en voorkomen dat het Rijk plekken aanwijst. “Wij vinden dat Amstelveen haar verantwoordelijkheid moet nemen”, staat er in een gezamenlijke verklaring. “Met de verschrikkelijke beelden uit Ter Apel nog vers in het geheugen en in de wetenschap dat artsen zonder grenzen voor het eerst in haar geschiedenis in Nederland moest ingrijpen, kan Amstelveen niet wegkijken van de opvangcrisis in ons land. Ook Amstelveen moet daarom zorgen voor een humane opvang van mensen die vluchten voor oorlog en vervolging.”

Voorzieningen

Burgemeester en wethouders voeten zorgen voor voldoende opvangplekken , vinden de partijen en zeggen blij te zijn met stappen die het al college zet om alle gevraagde voorzieningen te realiseren. Ze willen kleinschalige opvang, terwijl in eerste instantie B&W aan twee locaties dachten, bijvoorbeeld een in Kronenburg. De VVD-wethouder Adam Elzakalai dacht in het debat dat het kleinere locaties moeilijk zijn te exploiteren. Maar volgens de nu gevormde meerderheid in de raad ontstaan door de nieuwe wet juist meer mogelijkheden voor kleinschaligere opvanglocaties. Die zijn voor het draagvlak in de samenleving beter, vinden de partijen. Zij vinden dat ook voor vluchtelingen trouwens beter. De fracties pleiten wat de voorzieningen betreft voor een ‘zinvolle dagbesteding’ voor de vluchtelingen. “Dit draagt bij aan een positieve sfeer rondom een opvanglocatie, de veiligheid, maar zeker ook aan het welzijn van de vluchtelingen”, staat in de verklaring, die ongetwijfeld woensdag aan de orde komt.

Gelijkheid

Onder meer D66 en GroenLinks pleitten er ook in het debat voor dat alle vluchtelingen om Amstelveen gelijk zijn, uit welk land zij ook komen. Dat staat ook in de verklaring. “Er mag wat ons betreft geen onderscheid zijn tussen wat we bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne en de mogelijkheden voor mensen uit andere landen. Het niveau van voorzieningen dat we aan Oekraïners bieden, moet voor álle vluchtelingen beschikbaar zijn.” De Partijen willen daarom dat het college hier scherpe afspraken over maakt met het COA en zich niet snel laat overtuigen dat iets niet mogelijk is. “Het gaat hier om mensen. Laten we dat niet vergeten”.

Zorgen

Blijkbaar willen de fracties de bedenkingen van de tegenstanders ook serieus nemen. De ontevredenheid over de komst van een vluchtelingenopvang in Amstelveen in verband met het tekort aan woningen nemen zij naar hun zeggen serieus. In de genoemde kleinschaligheid en betrokkenheid van de wijken, zien zij de oplossing v oor dat probleem. ‘Maar zeker ook in veel inzet op economische integratie van vluchtelingen’. Gemeente en COA moeten laten zíén in staat te zijn de opvang goed te regelen, zeggen ze. ‘Dát is bepalend voor het vertrouwen dat mensen in de opvang hebben. Wij vinden het belangrijk dat Amstelveners hier goed bij worden betrokken.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.