De gemeente, die geregeld collectieve inkoopacties ervan organiseert, is net zo geschrokken als het Regionaal Energieloket (REL) en leverancier Groenpand over de dwangarbeid in China die aan de productie van zonnepanelen ten grondslag ligt. Het REL organiseert de acties voor de gemeente en Groenpand is de leverancier.

Wethouder Floor Gordon van duurzaamheid is overigens wel van plan met de subsidies voor energiebesparende maatregelen en collectieve inkoopacties door te gaan. Die zijn volgens haar succesvol. Maar ook zij wil weten waar die panelen vandaan komen en hoe de arbeidsomstandigheden zijn. “We gaan beter kijken en alleen afspraken maken met de partijen die deze acties uitvoeren”, zegt zij via een woordvoerder.

Motie

Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland namen vrijwel unaniem een motie aan over het voorkomen van dwangarbeid in de productieketens van duurzame energie. Gedeputeerde Staten moeten volgens de motie ’maximale inspanningen’ plegen om die daarbij te voorkomen. Aanleiding was berichtgeving in de media over dwangarbeid van Oeigoeren bij de productie van zonnepanelen in China voor Nederlandse zonneparken die zijn gebouwd met overheidsgeld.

Gedeputeerde Edward Stigter zegde toe aan de wensen van PS te willen komen. “Het kan niet dat er een relatie wordt gelegd tussen dwangarbeid en opwekken duurzame energie,” zei hij. Stigter zegde toe dat hij dwangarbeid aan de orde zal stellen in het overleg met de andere provincies. Ook vertelde hij dat ethisch inkopen al is verankerd in het nieuwe inkoopbeleid waarbij ook gekeken wordt naar dwangarbeid. In de gemeenteraad van Amstelveen is nog geen sprake van een dergelijke motie of schriftelijke vragen over de collectieve inkoop.

Geschrokken

“We zijn geschrokken van het bericht over de arbeidsomstandigheden tijdens winning van de grondstoffen voor onder andere zonnepanelen in Xinjiang in China”, zeggen REL en Groenpand in een gezamenlijke verklaring. “We betreuren het dat deze informatie ten tijde van de leveranciersselectie nog niet beschikbaar was en dat de leverancier van één van de aangeboden typen panelen mogelijk onderdelen gebruikt van materialen die in deze regio gedolven worden.”

De gemeente sluit zich aan bij het regionale energieloket, dat een aanbesteding doet, waaruit de goedkoopste leverancier rol voor de consument. In het vervolg houden REL en Groenpand rekening met de werkomstandigheden in de keten, zeggen ze. “Daarnaast is onze verwachting dat ook de overige ketens in de markt zullen inspelen op deze nieuwe kennis, en dat het aandeel zonnepanelen – en alle andere producten die gebruik maken van halfgeleiders – uit deze regio fors zal afnemen.”

Duurzaamheid

Juist Trina Solar, o.a. aan huiseigenaren in Amstelveen geleverd, is volgens de partijen een merk dat bekend staat om haar focus op duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden. Ook van dat bedrijf verwachten zij daarom binnenkort meer transparantie of een nieuwe keuze in herkomst van materialen.

Intussen loopt er op dit moment wel een inkoopactie en daarvoor hebben burgers al veel bestellingen gedaan, c.q. panelen zijn al afgeleverd. “Huiseigenaren die op dit moment nog de keuze moeten maken voor een aanbieder, kunnen nog voor een ander merk en type paneel kiezen”, zegt het Regionaal Energieloket dat de aanbieders selecteert. En die leveren altijd diverse merken zonnepanelen. Ook bij Groenpand kan men kiezen voor een ander merk panelen, waarvan de grondstoffen niet uit deze regio komen.

1 REACTIE

  1. Ik vraag mij af hoe GS dat nou echt wil controleren. Als het puntje bij paaltje komt weet de importeur ook niets. Zie de kledingindustrie in Bangladesh, waar men ook met allerlei onderaannemers van onderaannemers werkt en westerlingen krijgen alleen wat showfabrieken te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.