Vrijwel alle fracties hebben op initiatief van GroenLinks B&W gevraagd hoe de gemeente omgaat met ex-gedetineerd, of er nazorg voor hen bestaat en of die er regionaal is voor eventuele slachtoffers.
In januari 2018 en november 2018 vroegen raadsleden van verschillende politieke partijen ook al iets over dat onderwerp. B&W antwoorden toen onder meer dat werd gewerkt aan het ontwikkelen van een regionale visie, eenduidigheid in de werkwijze en betere regionale samenwerking.
In de fout
Utrecht wil volgens de brief nu inzetten op een betere samenwerking van alle bij de nazorg van gedetineerden betrokken partijen. De gemeente Utrecht denkt op die manier meer perspectief te kunnen bieden aan vrij gekomen gedetineerden. Omdat het aantal ex-gedetineerden dat in de fout gaat hoog is, wil die gemeente al van de eerste dag van de detentie bezig zijn met het onderwerp en niet pas bij de vrijlating.
Gelet op het signaal uit Utrecht en de eerdere intentieverklaring van de gemeente voor meer regionale samenwerking vragen de fracties of die regionale visie heeft geleid tot een betere nazorg van ex-gedetineerden die terugkeren naar Amstelveen. “Is de samenwerking tussen verschillende partijen in deze kwestie optimaal?” vragen zij.
Interventies
Ook willen de fracties weren of Amstelveen tijdig contact opneemt met gedetineerden zodat deze groep zich kan voorbereiden op de terugkeer. En of de gemeente gedetineerden in beeld heeft die zelf geen hulp vragen of geen hulp willen. “Welke interventies pleegt Amstelveen om ook met deze mensen in contact te komen en blijven?” is een van de vragen.
De fracties willen ook weten hoeveel gedetineerden er uit Amstelveen in 2019 en 2020 in beeld geweest zijn bij de gemeente, hoeveel daarvan als ex-gedetineerden nazorg kregen. Die nazorg zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het helpen aan een baan of scholing. “Van hoeveel ex-gedetineerden uit Amstelveen is bekend dat de nazorg geweigerd is?” vragen zij ook.
De vragen zijn ondertekend door Stieneke Kruijer (GroenLinks), Ruud Kootker (bbA), Jacqueline Höcker (Lijst Höcker), Marina Casadei (SP), Sandra van Engelen (CDA), Saloua Chaara (D66), Guido Dennenbroek (PvdA), Benjamin Smalhout (VVD) en Henk Stoffels (CU).