Er komt, als het aan B&W ligt, een autoloze zondag in Amstelveen. Dat antwoord het college op vragen van ChristenUnie en GroenLinks, die daar voorstander van zijn. Er komt volgend jaar september een internationale autoloze zondag en de gemeente Amstelveen wil meedoen.

Bert de Pijper

De voordelen zijn schonere lucht, meer ruimte om te spelen, sporten en te bewegen en nieuwe plekken voor bijeenkomsten en evenementen, zeggen de fractievoorzitters Bert de Pijper (ChristenUnie) en Martin Kortekaas (GroenLinks). Volgens B&W zijn er andere vormen van vervoer dan de auto en wordt men zich daarvan op een autoloze zondag meer bewust. Maar dat college ziet geen mogelijkheid om een dag lang het hele Stadshart (en omgeving) autovrij te maken, zoals de fracties hadden gevraagd. “Dit zal de ondernemers van het Stadshart economisch schaden en leiden tot congestie op het onderliggend wegennet met terugslag op de A9. Hier zal Rijkswaterstaat niet blij mee zijn en dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede.”

Overleg

Het college ziet meer in het, in overleg met omwonenden en ondernemers, autovrij

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

maken van een aantal plekken in de stad, zoals een deel van het Stadshart en het Oude Dorp.

Een autoloze zondag zal gaan plaatsvinden onder de regie van de gemeente. Bewoners en ondernemers krijgen de mogelijkheid hun straat aan te melden om die autovrij te maken op deze zondag. Zij kunnen dan zelf activiteiten gaan organiseren. Het college wil meedenken en faciliteren. En gebruik maken van de communicatie van het rijk over de autoloze zondag.

Klimaat

De fracties van GroenLinks en ChristenUnie roepen bewoners en ondernemers op hun straat bij de gemeente aan te melden voor de autoloze zondag. De fracties zeggen graag mee te willen denken over activiteiten die in Amstelveen rond de autoloze zondag worden ontwikkeld.  “Het zou mooi zijn als we in het licht van de klimaatverandering ook hier in Amstelveen samen met elkaar de autoloze zondag kunnen vieren,” zeggen ze.

5 REACTIES

  1. Een sympathiek idee is niet per definitie een goed idee.

    Een verbod om op die zondag auto te rijden zou de zoveelste symbolische regel zijn die de gemeente niet wil, niet kan en dus ook niet zal handhaven. Denk aan het scooterverbod, het alcoholverbod en het rookverbod.

  2. Autoloze zondag in een VVD-gemeente? Dat klinkt als een contradictio in terminis of oxymoron. Dan moet je die neoliberalen toch eerst uitleggen wat ‘klimaat’ betekent, dat opwarming een natuurkundig verschijnsel is, dat fossiele grondstoffen niet onbeperkt voorradig zijn, dat luchtvervuiling slecht is voor onze gezondheid, dat stilte steeds schaarser en dus steeds kostbaarder is, dat kinderen graag op straat spelen en nog wat dingen waarvoor de markt geen oplossing biedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.