Na Martin Kortekaas van GroenLinks heeft ook fractievoorzitter Ruud Kootker (foto boven) van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zich teruggetrokken uit de agendacommissie van de gemeenteraad. Kootker deelde dat donderdagavond mee in het Presidium, waarin alle fractieleiders zitten.

Het betekent dat volgens het nu nog bestaande reglement voor het handelen van de gemeenteraad de complete oppositie is verdwenen uit de agendacommissie, die in totaal uit vijf leden bestaat.

Geheim openbaar

Kortekaas zat erin als voorzitter van de openbare raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN). De andere twee voorzitters (van respectievelijk Algemeen Bestuur en Middelen en Burgers & Samenleving) zijn lid van de coalitiepartijen VVD en D66. Volgens de bestaande verordening worden de overige twee leden gekozen uit de gemeenteraad. Zo kwam Kootker er in.

Overigens zijn ook de agendacommissie en het Presidium volgens de bestaande verordening openbaar, maar door geenszins over de vergadering te reppen, konden die tot nu toe achter gesloten deuren vergaderen. Toen amstelveenblog.nl het openbare karakter ontdekte, stelde de griffie voor snel een einde aan de openbaarheid te maken.

Niet openbaar

Overigens waren er volgens de gemeente meer redenen om het reglement te wijzigen. Er werd in het Presidium moeizaam een soort consensus bereikt. De griffie stelde drie verschillende opties voor, variërend van het bestaande reglement handhaven als er geen consensus wordt bereikt tot complete behandeling door de gemeenteraad van de voorstellen van een klankbordgroep, die de nodige wijzigingen heeft bedacht. Het Presidium besloot donderdag dat het op die laatste optie maar uit moet draaien. Er is ook een optie om alleen door de gemeenteraad de openbaarheid van Presidium en Agendacommissie op te heffen.

Klankbordgroep

Leden van de klankbordgroep leken donderdag teleurgesteld omdat hun voorstellen niet zonder meer door iedere fractie worden geaccepteerd. De teleurstelling van Kootker en Kortekaas betrof vooral de wijze waarop VVD-fractievoorzitter Kees Noomen zich onlangs uitliet tegenover de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk (ook VVD). Dat Noomen het een ‘spook’ noemde de ‘raad in positie’ te brengen en daarin het gevaar zag de bestaande bestuursorganen ‘te ondermijnen’ was voor beiden blijkbaar de druppel die de emmer vol toch al bestaande teleurstelling deed overlopen.

Stemrecht

Kootker beschouwt bijvoorbeeld de agendacommissie als technisch gremium waarin louter zaken worden behandeld ter voorbereiding van het goed functioneren van de gemeenteraad. In die commissie heeft volgens het bestaande reglement ieder lid gelijk stemrecht. Maar de coalitie wilde de omvang van de respectieve fracties laten meewegen. Daartegen verzette Kootker zich, maar daarin werd door de coalitie een politieke opvatting gezien; terwijl Kootker juist vindt dat die beschuldiging eerder de coalitie treft (die de omvang van de fracties wil meewegen in het via stemming bepalen van een standpunt).

Tabak

Kortekaas en Kootker hadden er blijkbaar tabak van. “De agendacommissie had als opdracht onder andere om inwoners meer te betrekken bij beeldvorming en oordeelsvorming van de raad”, zegt Kortekaas. “Daar is weinig tot niets van terecht gekomen.” Net als van twee essentiële andere opdrachten: de raad meer grip te geven op de eigen agenda, met bijvoorbeeld een strategische lange termijnagenda en bevorderen van onderling debat in raad en de raadscommissies.  “In de agendacommissie werd elk voorstel om daar invulling aan te geven, getraineerd en gefrustreerd. Het was anderhalf jaar trekken aan een dood paard”, vindt hij. “De politieke machthebbers in Amstelveen willen geen werkelijke verandering, ze willen de touwtjes in handen houden.”

Hei-dag

Die mening deelt Ruud Kootker. Volgens hem is door de coalitie niet eens stil gestaan bij de reden van het ontslag nemen van de voorzitter van RWN. Intussen vergadert elke commissie al maandenlang online en het wordt volgens burgemeester Tjapko Poppens weer eens tijd elkaar ib de ogen te kijken op een (geheime) ‘hei-dag’.  Een voordeel van een reglement in de gemeenteraad te behandelen is dat men er amendementen kan indienen, constateerde Michel Becker donderdag. Overigens moet de raad toch het reglement vaststellen, maar er gaat nu een debat aan vooraf en met gaat niet zonder meer akkoord met de bedenksels van een werkgroep uit het Presidium.

Optimale transparantie

Kortekaas: “Wat mij betreft gaan we voor optimale transparantie en dat betekent voor mij onder andere dat alle vergaderingen openbaar zijn, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen, bijvoorbeeld als onderdelen over (concurrentie) gevoelige financiële gegevens gaan of wegens het belang om personen in bescherming te nemen.”

Hij is er ook voor de gehele agenda van de raad met alle vergaderingen (openbaar of eventueel besloten) via Amstelveen.nl publiek te maken. Hij is er niet voor dat volgens het nieuwe reglement, dat in elk geval door de coalitie wordt aangenomen, in het vervolg de agendacommissie en het Presidium niet meer openbaar zijn.

Patroon

Volgens hem begint het een patroon te worden: “Als jij en anderen een beroep doen op de openbaarheid van vergaderingen, dan komen er voorstellen om ze besloten te maken. Als ik de burgemeester, op basis van de verordeningen over integriteit, vraag een in die verordeningen genoemde rol te spelen, dan komen er voorstellen om die verordeningen aan te passen. Als ik in de agendacommissie vraag om uitvoering te geven aan de taken die de agendacommissie volgens de verordeningen expliciet heeft, dan volgt een voorstel om dat uit de verordening te schrappen.”

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali.

6 REACTIES

  1. Beste Johan,

    Een correctie voor wat het jouw tekst onder “stemrecht” betreft. In de agendacommissie wordt gestemd op basis van ” one man, one vote”. Het moet gezegd dat als het op stemming aankomt, het wel zo is dat de stemverhouding altijd 3 tegen 2 is. Het zal je niet verbazen hoe de stemmen dan zijn verdeeld!
    In het Presidium, dat zich in de toekomst nadrukkelijk uitsluitend zou moeten bezighouden met organisatorische en huishoudelijke zaken, wordt voorgesteld te stemmen op basis van fractiegrootte.Daar heb ik bezwaar tegen. De fractiegrootte is immers het resultaat van de het aantal stemmen dat een partij met de verkiezingen heeft gehad. Welke betekenis dat moet hebben voor een stemming over louter en alleen huishoudelijke en organisatorische zaken , ontgaat mij volledig. Juist door fractiegrootte te hanteren wordt het politiek. Door mijn voorstel te volgen, namelijk ” one man , one vote” wordt dit vermeden.

  2. Uit de transcriptie van de raadsvergadering van juli 2019 haal ik dat Esther Veenboer (PvdA) ook lid is van de agendacommissie.

    Kortom oorspronkelijk waren lid:
    Tjapko Poppens (VVD)(burgemeester/voorzitter gemeenteraad)(adviserend lid zonder stemrecht)
    Robert Zuidbroek (D66)(voorzitter Burgers & Samenleving)
    Paul Feenstra (VVD)(voorzitter Algemeen Bestuur en Middelen)
    Esther Veenboer (PvdA)
    Martin Kortekaas (Groenlinks) voorzitter Ruimte Wonen en Natuur)(opgestapt)
    Ruud Kootker (BBA) opgestapt

    Hans Bulsing (VVD) (plaatsvervangend voorzitter gemeenteraad) is GEEN lid van deze commissie.
    De griffier en de commissiegriffiers kunnen aanwezig zijn bij elke vergadering

    Uit puur opportunisme kunnen ze natuurlijk besluiten om twee mensen van andere kleinere partijen hier in te laten plaatsnemen, maar dan wordt de kritiek van de voormannen van BBA en Groenlinks volstrekt genegeeed.

    • Dank. Dit lijkt op gedegen recherchewerk, wat helaas meer dan eens nodig is bij onze gemeente weet ik inmiddels uit ruime ervaring. Dat je notabene uit een transcriptie van een raadsvergadering van twee jaar geleden deze informatie moet ophalen is veelzeggend. Wie had het ook alweer over ‘radicale transparantie’? *onnozel kijkt*

  3. De regerende coalitiepartijen willen niet dat oppositiepartijen kunnen meebeslissen over de agenda van de gemeenteraad en zij willen het reglement van de agendcommissie dienovereenkomstig aanpassen. Ruud Kootker (BBA) heeft gelijk dat dit een politieke coup is ter versteviging van de zittende macht.
    RvW

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.