De totale stijging van woonlasten zijn met 4,45% in Amstelveen lager dan het landelijk gemiddelde van 5,1%. Dat stelt wethouder Herbert Raat van Financiën met genoegen vast. Hij baseert zich op de Atlas van de Lokale Lasten van COELO, het onderzoeksinstituut van Rijksuniversiteit Groningen.

Een heet hangijzer is plaatselijk de Onroerende Zaak Belasting (OZB) die de coalitie niet en de oppositie wel wil laten stijgen. Ook voor dit jaar blijft het bij de indexering met 2,75%.

Gematigd

De gemeente zegt het beleid van een gematigde lastenontwikkeling nog steeds te willen handhaven, ook al verkeren gemeenten inmiddels financieel in zwaar weer door met name onvoldoende Rijksgelden voor Jeugdzorg. Binnen de coalitie spreekt men overigens voorzichtig erover of tenslotte ook de OZB niet omhoog moet. Maar waar dat kan houdt men aan een gematigde stijging vast, zegt wethouder Raat.

Amstelland-Meerlanden

In vergelijking met de andere Amstelland-Meerlanden gemeenten heeft Amstelveen een relatief lage lastendruk bij – volgens de gemeente – een hoog voorzieningenniveau. De woonlasten zijn dit jaar opnieuw het laagst in vergelijking met de buurgemeenten.

In Amsterdam, met een links bestuur, hebben vooral huurders het zwaar te verduren wat woonlasten betreft. Die stegen daar voor hen met ruim achttien procent. Voor huiseigenaren overigens met 16,2%. Het bestuur van de hoofdstad heeft doordat er nu minder toeristen komen, onder meer te maken met dalende toeristenbelasting en de opbrengsten uit parkeren.

De woonlasten

De stijging van de woonlasten betreft de totale aanslag ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden in een gemiddelde Amstelveense koopwoning (€ 442.000). Dat de lokale lasten dit jaar meer stijgen dan de inflatie van 2,75% komt door de landelijke kostenstijgingen bij de inzameling en verwerking van afval, waardoor de afvalstoffenheffing in Amstelveen stijgt met 8%. Hiermee hebben alle Nederlandse gemeenten te maken. De ozb stijgt landelijk gemiddeld met 5%. In Amsterdam met 22,6%, maar landelijk gemiddeld met 2,9%, overigens maar iets meer dus dan in Amstelveen.

Dat elders de ozb (soms enorm) stijgt, wordt veroorzaakt door tekorten op de begroting en om die toch sluitend te houden. De rioolheffing steeg minder dan de inflatie met 2%. Opgeteld betekent dit dat een meerpersoonshuishouden in een gemiddelde koopwoning in Amstelveen in totaal € 2,80 euro per maand meer gaat betalen.

De Atlas van de Lokale lasten is hier te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.