Zoals van de landelijke partijen zijn ook de verkiezingsprogramma’s van de lokale politiek goeddeels volledig inwisselbaar. Het duurt nog een jaar, maar ik voorspel dat ze allemaal een ‘eerlijk, gezond, groen en sociaal’ Amstelveen willen, waarin het onderwijs en de minima een speciale plaats krijgen.

Ik vraag mij dan ook nog steeds af waarom er elf partijen moeten zijn, die elkaar – eenmaal gekozen – goeddeels napraten. Politieke verschillen zie je vrijwel niet. Nou ja, GroenLinks en SP liggen soms dwars, vooral waar het woonruimte betreft en minima betreft, maar doorgaans is men het met alle voorstellen van B&W eens.

Lokaal

Misschien is het plaatselijk nog moeilijker dan nationaal enige politieke accenten te leggen. Want hoe leg de een riool of weg christelijk, socialistisch of liberaal aan? Daarom vind ik, net als oud-burgemeester Jan van Zanen (tegenwoordig van Den Haag), dat lokaal vooral voor plaatselijke partijen wordt gekozen. Eén is dan goed genoeg, want anders wordt het gepraat over oplossingen voor niet bestaande problemen uitgebreid.

Dan blijft er weinig in Amstelveen over. Nou ja de VVD aan de rechterkant misschien.  Raadslid Victor Frequin van die partij zei laatst tegen me dat de scheiding tussen coalitie en oppositie niet optimaal speelt bij de besluitvorming. Het gaat volgens hem vooral om de verbinding met een resultaat dat het beste is voor de stad. Althans volgens de raadsleden, die als het er op aan komt doorgaans pro coalitie zijn. Van politieke verschillen is inderdaad weinig te merken.

Lijsttrekkers

Of bestaan die alleen in verkiezingstijd? Eerlijk gezegd hebben de lijsttrekkers ook dan moeite aan te geven waarin zij volkomen anders dan de anderen denken. Nou ja er valt wel de katten op minima- en woningbouwbeleid. Aan een gigantisch gebrek aan woningen in de regio onder meer danken GroenLinks en de SP hun aanhang. Niet dat zij weten hoe het probleem moet worden opgelost, maar een illusie aan kiezers voorhouden bindt sommigen ervan aan die partijen.

Duurzaamheid

Overigens holt de gemeente mee in de landelijke klimaatneurose, klakkeloos de ondemocratisch voorgeschreven maatregelen volgens. Er moeten niet alleen meer woningen, maar ook zonnepanelen, windmolens en groene recreatieve voorzieningen komen. Allemaal op dezelfde grond, zeker als het aan D66 en GroenLinks ligt. En intussen spreekt niemand zich uit over de voor ontbossing en méér CO2-uitstoot dan welke andere energie zorgende biomassacentrale in achtertuin Diemen. Zo regionaal zijn de lokale politici dus ook niet. Als het op duurzaamheid aankomt, denken zij kennelijk dat Amstelveen bij haar grenzen ophoudt. Om over de windmolens die Amstelland bedreigen maar niet te spreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.