De restauratie van de bunker, die binnenkort begint, is in april naar verwachting klaar. Dat schrijft wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad. B&W buigen zich over ‘een passende educatieve functie’.

De bunker moet geen bedevaartsoord worden voor extremisten en daarom moet de focus niet vallen op Duits erfgoed,  constateerde men in een bijeenkomst van een zwaar bemensde werkgroep, die kennelijk B&W adviseerde. Het team van volgens de gemeente deskundigen bevatte, behalve haar eigen vertegenwoordigers, ook die van Amstelveen Oranje, Vereniging Historisch Amstelveen, stichting Museum zonder Muren, Verzetsmuseum Amsterdam en CIDI en kwam eind oktober bij elkaar.

Juridische strijd

De omgevingsvergunning voor de restauratie is onherroepelijk verleend en de werkzaamheden worden binnenkort aanbesteed. Er ging een lange juridische strijd met de uit omwonenden bestaande verenging ‘Sloop de Bunker’ aan vooraf. De vereniging verloor overigens het ene na het andere proces.

Direct omwonenden zullen schriftelijk worden geïnformeerd over de geplande werkzaamheden en de tijdelijke verwijdering van het groen rond de bunker, dat na de restauratiewerkzaamheden terugkomt, zodat de bunker grotendeels weer aan het zicht onttrokken wordt, schrijven B&W aan de raad.

Getuigenissen

De voorkeur van de gemeente en de deskundigen is het in de bunker te vertellen verhaal te koppelen aan de belevingswereld van kinderen. “Dit kan goed door middel van egodocumenten. Dit zijn persoonlijke getuigenissen opgesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog (bijvoorbeeld fragmenten uit dagboeken, interviews – o.a. van Tini Visser- en foto’s uit ons historisch fotoarchief)”, meldt de gemeente.

De werkgroep noemde verschillende voorbeelden van bestaande educatieve invullingen, zoals een informatiecentrum, een experience zoals de Blitz Experience in het Imperial War Museum in Londen. Ook is een educatieve installatie, waarin bijvoorbeeld vier dilemma’s worden belicht, zoals stichting ANNO eerder heeft gedaan onder de titel de Bunker.

Klein

Intussen beseft de gemeente wel dat de ruimte te klein is om er bijvoorbeeld een schoolklas te ontvangen. “Maar kleine groepjes met jongeren kunnen wel naar binnen”, stelde het team in oktober vast. De voorkeur ging met name uit naar incidentele invulling van de bunker, zodat meerdere thema’s aan bod komen, en niet naar een structurele.

De Amstelveense bunker is opgenomen in de route die onderdeel is van het lespakket Historisch Besef. Bijvoorbeeld door middel van een ‘sleutelkluisje’ kan de bunker tijdelijk toegankelijk worden gemaakt voor kleine groepen kinderen, want er is geen vaste beheerder.

Kleine sjoel

Het gebouw aan Randwijcklaan 13, de zogenoemde ‘kleine sjoel’, zal zich overwegend richten op volwassenen door middel van lezingen, bijeenkomsten en mogelijk een tentoonstelling. De groep in oktober stelde vast dat samenwerking met de nabij gelezen Pauluskerk goed zou zijn, al is het maar om slechts een oogje in het zeil te houden. “De kerk belichaamt bovendien het verzet, waar de bunker de bezetter belichaamt. Een samenwerking tussen deze twee verhalen kan waardevol zijn”, stond er in een verslag van het overleg.

De bunker moet, zo kwam uit het overleg, worden gepositioneerd ten opzichte van de andere historische gebouwen die gelieerd kunnen worden aan de Tweede Wereldoorlog. “Het gebouw aan de Randwijcklaan 13 en de bunker moeten elk een eigen identiteit krijgen.” Het is de bedoeling  dat bijvoorbeeld de bunker richt zich op educatie van jongeren, de Randwijcklaan 13 op volwassenen.

1 REACTIE

  1. En daar is dan €150.000,— in gestopt. Met dat geld had je heel wat zinniger dingen kunnen doen voor de kennis van WO2 voor de jeugd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.