Hoewel de VS onder Trump de situatie van de Oeigoeren en Falun Gong in China als genocide hebben erkend, is de vraag of dat zo blijft onder Biden, die mogelijk een vriendelijker houding jegens dat land inneemt. De in Amstelveen gevestigde organisatie China Alarm, dat voortdurend strijd voert tegen wat zij noemt ‘orgaanroof’, deel de mening dat van genocide sprake is. Zij verwijst in dat verband naar het feit dat 76 jaar geleden het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

“Dit is een oproep aan de Nederlandse regering en media, de lessen van de Holocaust om te zetten in actie wat betreft de Oeigoerse situatie”, zegt de organisatie.

Tribunaal

Die verwijst ook naar het oordeel van het China Tribunaal o.l.v. Sir Geoffrey Nice QC in 2020 dat China misdaden tegen de menselijkheid op Oeigoeren en Falun Gong beoefenaars pleegt. Geoffrey Nice was eerder hoofdaanklager van Slobodan Milošević bij het Joegoslavië Tribunaal. Nu onderzoekt het door Sir Nice opgerichte ‘Uyghur Tribunal’ genocide en misdaden tegen de menselijkheid op de Oeigoeren.

Sinds 2014 werden volgens het tribunaal 1.300 tot 1.400 door het communistische regime gerunde concentratiekampen in Oost-Turkestan (Xinjiang) gebouwd, waar miljoenen Oeigoeren en anderen al jaren wachten op bevrijding.

Onschuldig

“Miljoenen onschuldige Oeigoeren, Falun Gong aanhangers, Christenen, Tibetanen en anderen werden al buitengerechtelijk in kampen opgesloten en ondergaan daar de meest ernstige wreedheden zoals verkrachting, marteling en onthouding van voedsel en medische zorg”, zegt China Alarm.  “Regelmatig zijn uit ‘heropvoeding’ ontslagen overlevenden, net zoals onder het nazi-regime, sterk ondervoed en uitgemergeld, getraumatiseerd en angstig, kunnen niet meer staan noch zitten, niet praten en zelfs hun dierbaren niet meer herkennen.” Meestal overlijden zij volgens de organisatie kort na vrijlating. Zij meldt ook dat er minimaal negen grote crematoria in Oost-Turkestan staan, waarvan het eerste in bedrijf is sinds begin 2018.

Abortus

Voor één ervan zouden vijftig riant betaalde bewakers zijn ingehuurd. Ongeveer 80% van alle vruchtbare Oeigoerse vrouwen wordt door de Chinese overheid onder dwang gesteriliseerd, zegt China Alarm. “Massa’s vrouwen ondergaan gedwongen abortussen. Infanticides worden op staatsbevel meteen na de geboorte door artsen gepleegd. Honderdduizenden Oeigoeren verrichten dwangarbeid. De manier waarop de Chinese regering naar de Oeigoeren kijkt, heeft veel gemeen met de kijk van nazi’s toen op joden die zij ‘Untermenschen’ noemden.”

China Alarm zegt een Chinese ambtenaar te citeren, die zou hebben gezegd: “Oeigoeren hebben geen mensenrechten!” en “Oeigoeren worden door de Chinese regering niet als mensen beschouwd.” En de Chinese professor AI Yuejin onderwees zijn studenten: “Wij martelen en roeien de slechte rassen uit.” Op tal van manieren, waaronder door orgaanroof, wordt het Oeigoerse volk uitgeroeid, zegt de Amstelveense organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.