Van het door de gemeenteraad gestichte noodfonds van € 15 miljoen wegens corona is nu nog € 6,2 miljoen beschikbaar voor lokale ondersteuning. In totaal is er door de gemeente € 4,8 miljoen uitgegeven en € 4 miljoen gereserveerd. De steun ging naar inwoners, instellingen, zelfstandig ondernemers en bedrijven. Intussen zijn de aanvragen voor uitstel van gemeentelijke belastingen bijna verviervoudigd.

Er zijn onder meer garantiesubsidies uitgekeerd aan maatschappelijke voorzieningen en culturele en sportinstellingen. Daarnaast is een MKB-noodlening in het leven geroepen voor bedrijven en acute noodhulp voor inwoners met schulden.

Ook wordt volgens de gemeente ruimhartiger omgegaan met verzoeken om uitstel van betaling van onder meer lokale belastingen. Het aantal inwoners dat om uitstel vraagt steeg van 280 in 2019 naar 1008 in 2020.

Vijf miljoen extra

Het college van B en W stelde in maart vorig jaar in eerste instantie €10 miljoen beschikbaar om diegenen die tussen wal en schip vallen bij de landelijke regelingen te helpen. De gemeenteraad besloot hier tijdens de raadsvergadering van 8 april nog eens € 5 miljoen bovenop te doen.

MKB-regeling
Sinds 20 januari bestaat de lokale subsidieregeling anderhalvemeter maatregelen voor noodlijdend MKB. Die regeling betreft kosten die ondernemers gemaakt hebben voor eenmalige praktische aanpassingen die direct zijn gerelateerd aan Covid-19 maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De gemeenteraad heeft daarvoor € 1 miljoen beschikbaar gesteld uit het lokale coronafonds, dat nu ingezet wordt voor de ondersteuning van noodlijdend MKB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.