Dat hij raadslid voor D66 heeft er niets mee te maken. Als Armeniër van geboorte en oud-leerling van het Hermann Wesseling College (HWC) nam Tawros Aslanjan het initiatief er voor te zorgen dat het oude schoolmeubilair naar noodlijdende scholen in Armenië gaat. Het HWC verhuisde naar nieuwbouw en haar paste volgens de school kersvers materiaal bij, zoals schooltafels, schoolstoelen, whiteboards en computers.

Met de overgebleven tweedehands spullen zou men in het, onder meer door de recente oorlog met Azerbeidzjan, verarmde Armenië dolblij zijn, realiseerde Aslanjan zich. Hij stapte met succes naar de directie toe en wist tal van vrijwilligers te mobiliseren. Eind februari gaat hij er zelf op eigen kosten heen om de goederen te distribueren.

Zes containers

Inmiddels staan zes afgeladen containers op een schip naar Georgië, vanwaar zij per as naar Armenië worden gebracht. Het transport kostte achttien mille, maar de transporteur was ook een Armeniër en bood een forse korting aan. Vervolgens droegen de Armeense Kerk en anderen binnen de Armeense gemeenschap het nodige bij. “Mijn eigen reis betaal ik uit eigen zak”, zegt Aslanjan, die in Amstelveen horeca ondernemer is en onder meer een ijssalon in de Dorpsstraat heeft. Volgens hem gaan de scholen daarginds gebukt onder financiële en maatschappelijke gevolgen van de recente oorlog.

Positief

De HWC-directie was zeer positief, zegt hij. Zelf volgde de in Duitsland geboren Amstelvener van Armeense afkomst er met veel plezier vmbo-t, havo en vwo. Om het geld bij elkaar te krijgen is binnen de Armeense gemeenschap gestart, die met de hulp van de Armeense ambassade in Nederland in korte tijd voldoende opbracht om het transport te financieren. Daarnaast hebben zich veel vrijwilligers gemeld om te helpen bij het demonteren van de spullen en het vullen van de containers, vertelt Aslanjan.

Tweede leven

Ook rector Bert Kozijn van het HWC zegt blij te zijn met de actie. “Binnen tien dagen zijn wij erin geslaagd de zes containers met zeer bruikbare spullen klaar te maken voor transport”, zegt hij. “Wij zijn bijzonder trots op de snelheid waarmee deze actie is opgezet en gelukkig met het vooruitzicht dat deze spullen in Armenië een tweede leven tegemoet gaan.”

Nog niet afgeschreven

Door de nieuwbouw mag dan veel oud materiaal overbodig zijn geworden in Amstelveen, voor scholen in Armeense dorpen is het een uitkomst. “Kinderen krijgen daar op sommige scholen les op meubilair dat bijna uit elkaar valt”, weet Aslanjan. “In sommige gevallen is er simpelweg geen meubilair.”

Het lijkt intussen een win-win situatie, want Nederlandse scholen moeten vaak geld toeleggen voor het afstorten van de inventaris. “Dit project draagt bij aan het versterken van het onderwijs in Armenië en tegelijkertijd aan een circulaire economie”, zegt Aslanjan. Samen met andere vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap bezoekt Tawros Aslanjan dus eind februari de noodlijdende scholen om toe te zien op een rechtvaardige verdeling van de spullen.

Foto: Tawros Aslanjan (initiatiefnemer) 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.