Omdat er door de coronacrisis minder vacatures en meer werkzoekenden zijn, heeft het Werkplein in het raadhuis een Actieplan Werkgelegenheid ontwikkeld. De gemeente poogt werkloze Amstelveners te helpen zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. En het Werkplein wil ook voorkomen dat zij langdurig aan de zijlijn staan en gebruik moeten maken van een uitkering of andere voorzieningen.
Een andere aanpak moet het Werkplein hanteren, beseft de gemeente. De focus ligt nu op bemiddeling naar tijdelijk werk en korte, praktijkgerichte (om) scholing waardoor men kansen op werk in andere sectoren vergroot. Opleiding voor mensen die bijvoorbeeld in de zorg of onderwijs aan de slag willen. Het Werkplein organiseert daar speciale trainingen en workshops voor en zoekt ook naar pragmatische oplossingen om belemmeringen bij werkaanvaarding, zoals woon-werkverkeer, weg te nemen.
Pragmatisch
Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA): “Het Werkplein is nu belangrijker dan ooit. We willen dat zo min mogelijk mensen de dupe worden van corona. Door snelle en pragmatische oplossingen zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk komen.”
Werkmakelaars van het Werkplein richten zich naast ondersteuning naar werk ook op het arbeidsfit houden van kandidaten zodat zij meer kans maken als de arbeidsmarkt in de toekomst weer aantrekt. Het Werkplein is voor iedereen gratis toegankelijk, ook voor wie geen bijstand of WW heeft.
Allemaal mooie woorden , maar hoeveel banen heeft dat Werkplein nu eigenlijk opgeleverd en hoeveel hebben geleid tot een vast contract en is het geen carroussel waarin je steeds dezelfde mensen ziet met een baantje voor een paar maanden? Waarvoor dat Werkplein dan subsidie krijgt, een werkgever vaak een werknemer beneden het CAO-loon en de gemeente de eventuele inkomsten ,die dan weer verrekend worden met de bijstand? Een prachtconstructie natuurlijk voor alle deelnemers. Iedereen verdient er wat aan, behalve de desbetreffende werknemer.