De schulden van mensen met psychische problemen binnen enkele weken wegnemen. De afbetaling wordt dan verzorgd door de gemeente. Er loopt een proef met zo’n twintig inwoners onder de naam ‘Geestelijke Gezondheidszorg en schulden’ in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en lokale Ggz-instellingen.

De geestelijke gezondheidszorg blijkt bij sommige mensen in negatieve zin te worden beïnvloed door schulden. Daar gaat nu dus het team Balans Schuldhulpverlening van gemeente mee aan de slag.

Medicijnen

“Mensen met een GGZ-achtergrond worden vaak jarenlang ondersteund met medicijnen, therapie en andere langdurige behandelingen maar hebben soms nog jaren schulden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn. “Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van schulden zorgt voor stress en ook effecten heeft op het denkvermogen van inwoners. De pilot is erop gericht te achterhalen wat de invloed is van het kwijtschelden van relatief kleine schulden op de psychische problemen en de behandeling daarvan. Het weghalen van de schulden geeft de inwoner kans zich te richten op herstel.”

Volgens hem wordt ook in kaart gebracht wat de mogelijke maatschappelijke voordelen en effecten zijn van de schuldenvrij-aanpak.

Werkwijze pilot

De Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Armoede Interventies onder leiding van lector Roeland van Geuns, onderzoekt de maatschappelijke effecten door schuldhulpverleners en de betrokken inwoners te interviewen. Daarnaast worden aan de hand van literatuurstudie en een breed onderzoek onder GGZ behandelaren de effecten van de pilot onderzocht. Ook worden de maatschappelijke baten in kaart worden gebracht. Eind oktober 2021 verwachten de gemeente de (geanonimiseerde) resultaten van de pilot.

 Privacy 

Omdat college zegt veel waarde aan privacy en de toestemmingsvereiste te hechten, zeken ten aanzien van een kwetsbare groep inwoners, zal het niet willen meewerken aan een nader onderzoek geen enkel gevolg hebben voor de deelname aan de pilot.

In de eerste fase van het project wordt de werkwijze zorgvuldig uitgeschreven door Balans en in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. In deze fase is er ook een gegevensbeveiligingsonderzoek door de privacy medewerkers van de gemeente. ‘Zo is de privacy en het op de juiste manier verwerken van de persoonsgegevens gegarandeerd’, zegt de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.