Nadat de hypotheekrente als gevolg van de coronacrisis sinds maart maandenlang licht steeg, is sinds juli weer een daling ingezet, zelfs onder het lage niveau van maart. De sterkste daling doet zich voor in de 30-jaarsrente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Het laagterecord (1,65 procent) van een individuele aanbieder in maart is doorgebroken met 1,63 procent. De gemiddelde 30-jaars rente staat nu op hetzelfde niveau als het laagterecord in maart, namelijk 1,85 procent.

 Kredietrisico

Toenemende kredietrisico’s door de heersende onzekerheid en hogere financieringskosten hadden volgens franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker een opwaarts effect op de hypotheekrente toen de coronacrisis in maart uitbrak. “Na jarenlange dalingen leek het dieptepunt volgens vele huizenbezitters en -kopers bereikt te zijn. De licht stijgende hypotheekrente bracht een hausse aan aanvragen teweeg, vooral als het gaat om oversluitingen. Na een maandenlange stijging is sinds juli weer een daling van de hypotheekrente ingezet. De rente is nu zelfs zo ver gedaald dat de laagterecords van maart in zicht komen. Als de relatieve rust op de financiële markten aanhoudt, zou de hypotheekrente naar onze verwachting nog verder kunnen dalen”, zegt hij.

20 jaar

De meest gekozen rentevaste periode – de 20-jaarsrente – is nu met NHG gemiddeld 1,53 procent, slechts 0,04 procent hoger dan het laagterecord van maart 2020 (100 procent van de marktwaarde is met gemiddeld 2,11 procent nog 0,15 procentpunt hoger dan maart).

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar met NHG ligt met 1,85 procent al op hetzelfde niveau als in maart (100 procent van de marktwaarde is gemiddeld 2,39 procent en 0,11 procentpunt hoger dan het laagterecord in maart).

Chris der Salm: “Het renteverschil tussen een NHG-hypotheek en een hypotheek zonder NHG is groter geworden. Bij het laagterecord in maart lag dit verschil bij de 20-jaarsrente gemiddeld op 0,47 procentpunt, inmiddels is dit opgelopen tot 0,58 procentpunt. Ondanks de flinke concurrentie op de hypotheekmarkt zien we dat geldverstrekkers een hogere marge aanhouden in vergelijking met de periode vóór de coronacrisis.”

Laagterecord in zicht

De daling van de hypotheekrente sinds juli dit jaar is deels het gevolg van de overeenstemming die de Europese Unie bereikte over een herstelfonds ter waarde van 750 miljard euro. Ook stelde de Europese Centrale Bank (ECB) haar programma voor het opkopen van obligaties op 1.350 miljard euro en dat remt de stijging van de kapitaalmarktrentes verder. Met deze maatregelen houden bedrijven en gezinnen toegang tot krediet en wordt voorkomen dat de rente op leningen niet te sterk oploopt. Deze optelsom van ontwikkelingen zorgt voor een neerwaarts effect op de hypotheekrente en deze daling zet zich nog steeds voort. Een nieuw laagterecord is volgens De Hypotheker in zicht en is voor sommige rentevaste periodes bij individuele aanbieders zelfs al een feit. Zo stond de 30-jaars rente met NHG in maart met 1,65 procent op het laagste punt en bedraagt dit nu 1,64 procent. De 20-jaars rente lag in maart op 1,30 procent en ligt nu op 1,31 procent. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook hier een nieuw record wordt neergezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.