Aan negen culturele instellingen geeft de gemeente € 47.400 uit het noodfonds corona, voor de aanschaf van apparatuur voor live-streaming. Het is de bedoeling op die manier audiovisuele registratie en live-streaming van culturele evenementen bij mensen thuis te brengen, nu zij door corona goeddeels op locaties stil liggen.

De raadsleden Anne-Mieke Van der Vet van D66 en Jacqueline Höcker vroegen in een raadscommissie om gemeentelijke medewerking, maar die zat toen al in de pen. Volgens wethouder Herbert Raat van cultuur is live streaming en audiovisuele registratie te toekomst van de culturele sector. De instellingen in Amstelveen schaffen daartoe gezamenlijk professionele apparatuur aan. Zij zijn verenigd in het lokale overleg voor culturele ondernemers LOCO. “Wij wilden niet dat iedereen afzonderlijk een bijdrage ging vragen”, zegt . Initiatiefnemer lijkt directeur Gerard Lohuis van poppodium P60, die Raat ook uitleg gaf over de bediening van de apparatuur (foto).

Crisis niet snel voorbij

Primair lijkt de registratie voor in de huiskamers nu verband te houden met de coronacrisis, maar in de nabije toekomst voorziet Raat wel een uitbreiding daarvan. “Die crisis is voorlopig niet voorbij”, waarschuwt hij. “Wij willen vooral contact houden met de bevolking op cultureel gebied.”

Kleinschalig

Live-streaming bestond allang in Amstelveen, maar beperkte zich tot exclusieve concerten in grote zalen, waarvoor kaarten worden verkocht. Tijdens de coronacrisis ontstonden ook kleinschaliger initiatieven om rechtstreeks naar huiskamers uit te zenden. P60 begon daarmee, door onder meer optredens van lokaal talent te streamen. Bij LOCO en dus de lokale live-streaming zij nu aangesloten Schouwburg Amstelveen, Platform C, P60, Museum Jan, Cultuurcentrum Griffioen, Cobra Museum, Amsterdamse Bostheater, Bibliotheek Amstelland en het Amstelveens Poppentheater.

Verrijking

Hoewel de gemeente in live streaming een verrijking van bijvoorbeeld voorstellingen ziet, onder meer omdat ook beelden van achter de schermen kunnen worden doorgegeven, kijken de instelling zelf nog tegen een financieel gat aan. Live-streaming is voorshands gratis, maar het lijkt niet echt de bedoeling dat kaskrakers onder de voorstellingen in bijvoorbeeld de Schouwburg op deze manier kosteloos door een groot publiek zijn te volgen. Anderzijds duiken natuurlijk theaters ook in het rood, doordat wegens de anderhalve-meter-regel de zalen dun bevolkt blijven.

Beperkt

Maar volgens de gemeente heft streaming de beperkte capaciteit, ontstaan door de corona-maatregelen in de zalen, op en komen bij succes meer Amstelveners in aanraking met cultuur. ‘Het terugkijken van streams stelt cultuurliefhebbers in staat te kijken wanneer het hen uitkomt’, zegt de gemeente.

“Het zorgt ervoor dat je voorstellingen kunt volgen zonder in volle zalen te hoeven staan”, zegt cultuurwethouder Raat. Daarnaast denkt hij aan jong talent, dat zo onder de aandacht kan komen bij een groot publiek. “Door te streamen wordt de stad als podium uitgebreid naar de huiskamers. Deze investering draagt bij aan de cultuurbeleving van de inwoners van Amstelveen en de regio én is een voorbode voor de benodigde transitie van cultuurinstellingen. We ontkomen er niet aan sommige oude concepten los te laten.”

Hij geeft toe dat veel instellingen het nu nog moeten hebben van volle zalen. “Dat is het moeilijk overleven in een anderhalve meter-samenleving en vraagt om nieuwe en toekomstbestendige ideeën en concepten. Culturele instellingen moeten hierover nadenken.”

Garantiesubsidie

De instellingen verwachten tot het einde van het jaar gratis 44 streams en audiovisuele registraties te realiseren uit het culturele aanbod van het seizoen 2020-2021. Als de anderhalve meter-samenleving ook na 1 januari aanhoudt, moeten de instellingen een nieuwe aanvraag doen bij de gemeente. De apparatuur mag er dan zijn, maar het streamen op zich kost ook geld, meldt een woordvoerster van de gemeente. Onder meer houdt dat verband met auteursrechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.