“Het wordt nooit meer ’t Open Hof”, reageerde woensdag iemand op de gemeentelijke plannen dat wijkcentrum aan de Burgemeester Haspelslaan te stoppen. Officieel is welzijnsorganisatie Participe Amstelland de huurder, maar die krijgt de benodigde ton per jaar terug van de gemeente. Het duurste wijkcentrum van allemaal, vertelde ambtenaar Marijke Bergh. “Ik wil meer welzijn voor dat geld”, zei wethouder Marijn van Ballegooijen.

Zodat de bewonersgroep Stadshart, die er nu allerlei activiteiten heeft, zich op twee dagdelen in de week volgens het plan terug kan trekken in poppodium P60.

Verdeeld

Eigenlijk wordt alles wat men nu in ’t Open Hof doet, verdeeld over heel de gemeente. Cursussen over de zes wijkcentra die wél eigendom zijn van de gemeente. “Losse” activiteiten verhuizen naar Villa Randwijck (Catharina van Clevepark) en Huis Elsrijk (gebouw van Apostolisch Genootschap) aan de Graaf Aelbrechtlaan. En voor de taallessen zoekt men scholen. Overigens heeft de gemeente naar die zegt een ruimte in het Stadshart op het oog waar, behalve de bewonersgroep, ook de Vrijwilligerscentrale en Participe kan worden gehuisvest.

Ontmoeting

Men leek in het gesprek met de geregelde cliënten van ’t Open Hof niet optimaal enthousiast. Er komt geen nieuw wijkcentrum in de buurt, was de boodschap van de gemeente, die het fenomeen ‘ontmoeting’ breder wil trekken dan de nu bestaande wijkcentra. Wethouder Van Ballegooijen heeft het vermoeden nu wel alle activiteiten van ’t Open Hof elders te hebben ondergebracht. Maar er is straks geen centrum meer waar buurtbewoners terecht kunnen, verzuchtte de zaal. Vooral ouderen zien er tegenop hun ontmoetingscentrum binnen loopbereik te gaan missen. Je kunt bijvoorbeeld die cursussen nou wel verdelen over heel Amstelveen, maar vaak ontmoette men ook degenen die voor een latere cursus kwamen. En buurtbewoners komen er gewoon voor een kop koffie, meldde iemand. Nou ja, eten en drinken kan men ook bij Nieuw Vredeveld en Bij Klaasje, leek de gemeente tegen te werpen. Maar dat is, afgezien van de daar gehanteerde  prijzen, te ver uit de buurt. Al kan men dan voor een deel van de activiteiten van ’t Open Hof ook daar terecht.

Vaag

“Het blijft allemaal vaag”, vond een vaste bezoekster van het centrum aan de Burgemeester Haspelslaan. “Je kunt wel over andere ontmoetingsplaatsen praten, maar uit deze wijk gaat het centrum, waar wij elkaar ontmoeten, helemaal weg. Dit is niet wat wij willen.”

Vooruit

Maar het besluit van de gemeente staat vast. Volgens de wethouder maakt de kerk als eigenaar geen aanstalten om het gebouw te renoveren en is de huur voor een verouderd gebouw te hoog. Hij was naar ‘t Open Hof gekomen om de komende veranderingen te bespreken en te vernemen hoe de gebruikers er over dachten. Die willen eigenlijk niet weg. Maar dáárin zegt de gemeente niet te kunnen meegaan. De gang naar het Stadshart is voor sommigen dichterbij, voor anderen verder weg, verdedigt zij zich. Maar in het Stadshart woont maar een enkele klant van het wijkcentrum. “We gaan met de cursussen nu van één naar zes locaties”, verzuchtte iemand in de zaal. “Er zijn allemaal dingen die mensen gaan missen.” Commentaar van de gemeente: “Wij denken vooruit.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.