Honorair consul Frans Beaufort van Japan en cultuurwethouder Herbert Raat sloten door onder meer een tentoonstelling te openen zondag het zogenaamde Breitnerjaar van SAKB KunstLokaal af. Er werd een ‘open dag’ gehouden door SAKB en Jacop (Japanse Community Platform), ook ter opening van het nieuwe cursusjaar.

De keuze voor de in Rotterdam geboren (1857) schilder George Hendrik Breitner was niet vreemd. Hij werd bekend door zijn Amsterdamse schilderijen en foto’s van het proletarische stadsleven en bezocht al werkend ook Japan.

 Samen

 Verkleed als Breitner, die kunstenaar van de Haagse school was en contact had met zowel schilders van zijn tijd (o.a. Jozef Israëls) als met dichters van de Tachtigers, om zogenaamd een schilderij te voltooien, opende Raat destijds ook het Breitnerjaar. SAKB-voorzitter Hans Jansen stond bij zowel Breitner als de inbreng van de Japanse gemeenschap stil. “We hebben als SAKB al vele jaren samenwerking met Jacop en tonen op deze open dag dat we allemaal bij elkaar horen.” Over éénwording der culturen hoort men veel tegenwoordig, maar Jansen legde uit dat die niet altijd gemakkelijk is. Daarom is de samenwerking de Japanse gemeenschap, die de honorair consul ook goed kent, uniek in het realiseren van het internationale karakter van de stad, zei hij.

 Rode Kimono

Breitner, die in 1923 overleed, schilderde minstens vijf keer een meisje in kimono op een divan. Bekend is dat in 1893 schippersdochter Geesje Kwak regelmatig daarvoor stond. Nu onthulden consul en wethouder, door een gordijn te openen, een Japanse in rode kimono (foto). De wethouder dat in zijn hoedanigheid als Breitner, vertelde Jansen. Beaufort vond het geweldig dat hij voor de sluiting van het Breitnerjaar was uitgenodigd, zei hij.

Cursusjaar

Met de uitgebreide tentoonstelling is ook het nieuwe cursusjaar onder veel belangstelling geopend. Komende week is de expositie in het SAKB-gebouw aan de Ouderkerkerlaan 15 geopend (5 tot 9 september) van 17.00 tot 21.00 (6 september dicht). Daarnaast kan men er op donderdag en vrijdag ook van 13.30 uur af al terecht en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.

Koor

Op de Open Dag zong het Japanse koor ‘Sora’, waarvan de vrouwelijke leden in kimono’s waren gekleed, en een optreden van Japanse danseressen. Overigens zijn er komende week ook workshops, onder meer van de bekende stempelartiest Tomikohan uit Tokyo. Die exposeert van dinsdag 17 uur af ook in het gebouw. Naam van de tentoonstelling: “Tasty Days’. Voor alle informatie en aanmelden: www.sakb.nl

Foto: meisje in rode kimono met Japanse consul (links) en wethouder Raat

7 REACTIES

  1. Met z’n vale spijkerbroek, gympen, open shirt en sullige houding staat hij voor aap naast die prachtige Japanse dame en die keurig geklede consul.

  2. Beste Robert, de ‘Japanse dame’ was een blanke vrouw in een rode kimono, zoals dat ook hoort bij de schilderijen van Breitner. Maar inderdaad de kleding van wethouder Raat paste niet zo goed bij dit beeld

    • Maar wist jij dan niet, dat Raat eerst van plan was , als een samurai of sumo worstelaar te gaan. ,maar zijn fysiek paste daar niet zo bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.