Inwoners moeten zich bewuster worden van het gevaar van zogenoemde ‘ondermijning’, het in de bovenwereld terecht komen van de onderwereld. Dat vindt de gemeenteraad, die in meerderheid woensdag een motie van  PvdA en Burgerbelangen aannam, waarin er bij B&W op wordt aangedrongen een communicatiecampagne te starten. Alleen GroenLinks en SP stemden tegen. Voor die campagne moet € 5000 worden gereserveerd, te dekken uit het budget Openbare Orde en Veiligheid.

Bas Eenhoorn

Burgemeester Bas Eenhoorn zei onlangs in een raadscommissie dat ondermijnende effecten van criminaliteit een der belangrijkste problemen is voor de veiligheid van de samenleving. Dat vraagt volgens Esther Veenboer van de PvdA een vastberaden optreden van de overheid, zowel plaatselijk  als in de regio. De gemeente heeft volgens haar en raadsleden in  andere fracties een rol in het uitleggen aan inwoners wat precies ondermijning is en welke gevaren daaraan zijn verbonden. Een betere communicatie zou tot het signaleren ervan door ingezetenen kunnen leiden, vindt de gemeenteraad.

VNG

Ook bij politici en ambtenaren moet het bewustzijn groeien, onder meer door het promoten van de ondermijningsapp van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In de motie werd B&W ook gevraagd in contact te treden met Amsterdam en de regio om gezamenlijk een Top 100 aanpak tegen deze vorm van criminaliteit te ontwikkelen. Ook moet worden gekeken welke projecten in de stad in aanmerking komen voor (mede) financiering uit geld dat de minister in een plan van aanpak beschikbaar stelde.

 

2 REACTIES

    • Wij hebben hier in de regio al een tijdje last van drugscriminelen die elkaar bij dag in de openbare ruimte omleggen. U kunt zich afvragen hoe deze drugscriminelen elkaar weten te vinden? Het is zo dat bv meer dan 50.000 ambtenaren toegang hebben tot ieders persoonsgegevens, inclusief woonadres. Dit betekent dat deze gegevens letterlijk op straat liggen. Dat is dan ook een van de redenen dat deze drugscriminelen veelal woonfraude plegen. Dat betekent wederom dat wij hier het aantal liquidaties kunnen minimaliseren door middel van het tegen gaan van woonfraude.

      U kunt dus ondermijning tegen gaan door iedereen die woonfraude pleegt simpelweg te verlinken bij de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.