De gemeenteraad kreeg een ander rapport van procesbegeleider Henk Bas bij het voorstel van B&W te stoppen met RTVA dan Bas oorspronkelijk bij zijn opdrachtgever (de gemeente) had ingediend. Hij zorgde onder druk van de gemeente voor aanpassingen van het advies, waarop mede het voorstel aan de gemeenteraad is gebaseerd. Wethouder Rob Ellermeijer (Media) heeft dat woensdagavond bevestigd tegenover het bestuur van RTVA, zegt de lokale omroep. Maar volgens de wethouder heeft het verschil tussen de aangepaste en de nieuwe versie van het rapport geen rol gespeeld bij de besluitvorming door B&W.

Rob Ellermeijer

RTVA en NH Media tekenden een overeenkomst om samen AmstelNieuws op te zetten. Maar het door RTV Amstelveen ingediende bedrijfsplan was in de ogen van Ellermeijer onder de maat. Hij stelt de raad voor de stekker uit de bestaande lokale omroep te trekken en negatief te adviseren aan het Commissariaat voor de Media over de door de omroep aangevraagde verlenging van de licentie.

Eerste versie

Henk Bas is docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Doordat een ambtenaar een fout maakte kwamen beide versies van zijn rapport naar buiten, waarin hij conclusies over het bedrijfsplan trok. Voorzitter Rien Alink van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) kreeg alleen de eerste in handen en baseerde daarop zijn reactie. Hij citeerde daruit onder meer: “Met dit bedrijfsplan heeft RTVA zich bewezen als de lokale omroep van Amstelveen.” In de tweede versie is die zinsnede geheel verdwenen. Er stond in ie eerste versie ook in dat het bedrijfsplan antwoord biedt op een aantal door de gemeenteraad geformuleerde criteria. Die uitlatingen ontbreken in de tweede versie, die de raad dus kreeg en waarop het commentaar van B&W in het voorstel is verweven.

Afspraak geschonden

Het bestuur van RTVA zegt verbaasd te zijn over de aanpassingen, omdat de onderhandelingen over het bedrijfsplan van AmstelNieuws door een ‘onafhankelijke’ procesbegeleider zoude worden begeleid en beoordeeld.  Maar Bas werd wel door de gemeente betaald. “Aan de afspraak is door de beïnvloeding van het college, die slechts door toeval in de openbaarheid kwam, geen gevolg gegeven”, zegt RTVA. Eerdere versies van het advies van Bas zijn volgens de omroep blijkbaar wel gedeeld met het college, maar niet met RTVA of NH Media.

Onderbouwing

Ook op andere punten is de tweede versie van het advies van de begeleider veel harder over het bedrijfsplan, zegt RTVA. Daarin staat bijvoorbeeld dat aan wat de criteria betreffende de inhoud niet is voldaan, terwijl in de eerste versie stond dat er ‘slechts in beperkte mate’ aan is voldaan. Aan de criteria voor de organisatie en bedrijfsvoering werd volgens de tweede versie niet voldaan, terwijl in de eerste versie stond: “Aan de criteria genoemd in dit hoofdstuk is invulling gegeven, maar de onderbouwing daarvan kan uitvoeriger.”

Summier

Over de huisvesting, die naar de smaak van de gemeente in het Stadshart moet komen, heeft RTVA steeds gezegd dat het daar nu om budgettaire redenen nog niet aan kan voldoen, al hebben wel al oriënterende gesprekken plaats gevonden. Er is volgens Bas niet voldaan aan de voorwaarden en slechts ‘summier’ uitvoering aan gegeven. In zijn eerste rapport had hij alleen het laatste genoemd.

Voorafgaand aan de opstelling van het bedrijfsplan had de gemeente beide partijen zeven criteria meegegeven. RTVA: “Volgens het college voldoet het bedrijfsplan niet aan drie van die criteria. Na het commentaar van het college heeft de procesbegeleider zijn oordeel op alle drie van deze punten aangescherpt”

Aanpassingen

Volgens Ellermeijer heeft Bas zelf de aanpassingen geschreven, nadat in het college van B&W had geconstateerd dat die beter bij zijn bevindingen zouden passen. Voor zover hij de opmerkingen van B&W kon onderschrijven. In de collegebehandeling was vastgesteld dat die wijzigingen beter bij de bevindingen van Bas zouden passen, zegt Ellermeijer.

10 REACTIES

  1. Amstelveens gerommel en gesjoemel door de wethouder die tevens adviserend lid is van de Mediaraad (en zichzelf dus adviseert).

    Johan Bos schreef onlangs een column onder de titel ‘Onafhankelijk’. Over dat begrip bestaan inderdaad veel misvattingen, ook bij JB zelf trouwens.

    “Eerdere versies van het advies van [Henk] Bas zijn volgens de omroep blijkbaar wel gedeeld met het college, maar niet met RTVA of NH Media.”

    En die versies zijn kennelijk ook niet gedeeld met de gemeenteraad. ‘Verdeel en heers.’ Of nog beter: Verdeel en manipuleer.

  2. Ik dacht al, wat blijft het stil vanuit de RTVA-hoek na het delen van die link gisteren.

    Het RTVA bestuur moet met stomheid geslagen zijn, nu blijkt dat een onafhankelijk advies dat onderdeel uitmaakt van een collegevoorstel gewoon gemanipuleerd is voordat het naar de commissie gaat. En wel zodanig gemanipuleerd dat het lijkt alsof een negatief advies onontkoombaar is. Of kan Henk Bas verklaren waarom hij instemde met deze ‘aanpassingen’?

    Ben benieuwd naar het vervolg en de reacties van RTVA-bestuur en raadsleden.

  3. Opmerkelijk maar verfrissend dat het bestuur eens van zich afbijt. Op de redacties ontbreekt het nog te vaak aan ruggengraat. Daarover gesproken, zou André Gerritsen het persbericht online mogen zetten van zijn bazen?

  4. Ik dank Amstelveenblog en de reageerders hartelijk: inderdaad was ik gisteren met stomheid geslagen. Door dit digitale gesprek kwamen we er achter hoe de vork in de steel zat.

  5. Na deze cliffhanger in de Amstelveense soap ‘Eigen nieuws is altijd goed nieuws’ kijk ik ook uit naar de volgende aflevering.

    Er is toch ook zoiets als een Mediaraad waarvan wethouder Ellermeijer adviserend lid is, of heb ik dat verkeerd begrepen?

  6. Chiel, ‘reaguurders’ is een denigrerende term, bedacht door journalisten die bang zijn voor maatschappelijk en politiek betrokken mensen (‘burgers’, ‘inwoners’). Dankzij internet en sociale media kunnen die zich nu óók uiten! Journalisten voelen de hete adem van de democratie in hun nek en zij verzetten zich tegen het verlies op hun monopolie op verslaggeving en politieke meningsvorming. Net zomin als politici, bestuurders en journalisten hebben reageerders altijd gelijk.

  7. Mag ik nu concluderen, dat de gemeente gewoon uit was om RTVA om zeep te helpen met als doel om nog meer grip op een TV-zender te krijgen?
    Dit is geen transparante democratie, maar gewoon boerenbedrog.

    • Laten we het zo zeggen, de gemeente heeft de schijn behoorlijk tegen.

      Maar wie weet komt het college nog met een verhelderende verklaring die alle ‘misverstanden’ wegneemt en waardoor wij denken “Stom dat we dat over het hoofd gezien hebben. Natuurlijk moet je negatief adviseren!”.

      Misschien hè..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.