In de dinsdag digitaal gehouden vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) was eigenlijk iedereen het er wel over eens dat Amstelveen er financieel goed voorstaat. Maar fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vroeg zich wel af hoe lang de gemeente het volhoudt jaarlijks meer dan twintig miljoen euro aan de algemene reserve, zeg maar haar spaarpot, te onttrekken.
In 2019 leed in die zin de gemeente een verlies van € 22,6 miljoen, zo bleek uit het jaarverslag, waarover de commissie sprak. Men kan overigens wel zeggen dat er in de loop der jaren een zorgvuldig financieel beleid is gevoerd, maar dat is niet uitsluitend te danken aan wethouder Herbert Raat van financiën, wilde Kootker toch wel even kwijt.
Coalitie
Hij wees er op dat zijn partij twee achtereen volgende periodes, dus acht jaar lang, van het college van B&W deel uitmaakte. Tot die trouwens uit de coalitie werd gegooid, omdat wethouder Peter Bot om gezondheidsredenen dreigde te worden vervangen door de kersverse fractievoorzitter Kootker, die voor de andere coalitie blijkbaar niet acceptabel was. Dus ging de coalitie met drie partijen – net als de vorige – verder: VVD, D66 en PvdA. Overigens had de partij van Kootker nog wel de coalitiebesprekingen bijgevoegd.
Vaders
“Succes heeft vele vaders”, constateerde Raat in reactie op Kootker, die ook had gewezen op de constatering van de gemeentelijke controller dat binnen de ambtelijke organisatie de deskundigheid op bijvoorbeeld IT-gebied niet voldoende en verdere opleiding nodig is. Raat constateerde dat men de financieel sterke positie van Amstelveen het gevolg is van samenwerking in gemeenteraad, B&W en organisatie. “Van links tot rechts, van SP tot BBA,
hebben wij het samen gedaan”, zei hij.
Externen
Net als vorige jaren werden volgens fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks van de oppositie, maar ook volgens coalitiepartijen ook vorig jaar weer veel externen ingehuurd. Volgens wethouder Frank Berkhout van onder meer de ambtelijke organisatie zijn met name op ICT-gebied veel deskundigen alleen op inhuurbasis en niet in dienstverband beschikbaar. Maar misschien biedt de coronacrisis op dat punt kansen, constateerde fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66. Zijn redenering was dat sommige ZZP-ers er misschien nu kiezen voor een vaste baan bij de overheid.
‘Zijn redenering was dat sommige ZZP-ers er misschien nu kiezen voor een vaste baan bij de overheid.’ Aldus D66.
Misschien dat er ergens een verdwaalde websitebouwer rondloopt, maar die worden nou eenmaal niet gevraagd en ingehuurd door de gemeente. Wel systeembeheerders, informatiebeheerders, projectleiders, datawarehouse specialisten etc. En die hebben nog volop werk. Sterker nog, daar is steeds meer vraag naar en in de markt kunnen ze zonder met hun ogen te knipperen het dubbele verdienen. Dus nee, die willen niet op de loonlijst van een overheid.
Overigens huurt de gemeente ook veel in voor de werkterreinen sociale zaken & werkgelegenheid en vergunning & handhaving. En ook daar is het aanbod steeds schaarser aan het worden.