Het marktsegment van dure koop- en huurwoningen komt onder druk te staan, net als verhuur van winkels, aan kantoorruimte zal minder behoefte zijn en de plannen voor een bioscoop hangen aan een zijden draadje. Dat is zo ongeveer de strekking van een brief van B&W aan de gemeenteraad over de op dit moment, tijdens de coronacrisis, ontwikkelingen rond projecten in de stad. Duidelijk is dat de recessie, die het coronavirus meebrengt, economische gevolgen voor Amstelveen heeft.
Die betreffen onder meer geplande grote projecten en de vastgoedmarkt. De omzet van bijvoorbeeld horeca en retail is ingestort en de investeringen in bedrijfspanden en woningen zijn karig. Negentig procent van de bouw loopt nu wel door in de stad, maar buitenlandse werknemers zijn goeddeels vertrokken, zodat – althans tijdelijk – de schaarste aan bouwvakkers toeneemt, evenals de levering van bouwmaterialen. Dalende grondprijzen kunnen ook een risico vormen, vooral in het dure woningsegment, denken B&W, die er aan toevoegen dat ook de kantorenmarkt ‘minder dynamisch’ zal worden.
Doodsteek
Winkeliers hadden het al moeilijk doordat de online-verkoop toenam, maar de coronacrisis was – onder meer daardoor – de doodsteek voor velen van hen. Er is daar dus ook een neerwaartse beweging in het vastgoed te signaleren. Wat overigens B&W er niet van weerhoudt voor het leegstaande pand van Hudson’s Bay kleine winkeltjes op de lage verdiepingen en kantoren op de bovenste te zien als mogelijkheid.
Het college verwacht min of meer dat de trend dat kantoren minder centra voor medewerkers van een bedrijf worden, zich door de coronacrisis, waarin iedereen thuis met werken, zal versnellen. Het kantoor wordt meer een ontmoetingsplek en er zullen minder vierkante meters nodig zijn, denken B&W.
Betaalbaarheid
Het nijpende woningtekort wordt door de coronacris niet weggewerkt, al melden makelaars wel minder bezichtigingen en transacties van woningen. De focus is vooral gericht op betaalbaarheid, vooral in het midden huur segment, meldt het college. De dertig projecten die de gemeente onder handen heeft, gaan volgens haar gewoon door. Zij bevatten 6500 woningen, inclusief 2500 studenteneenheden.
Intussen weet zij nog niet of de bioscoop van Pathé er komt. De te veranderen vormgeving van de cultuurstrip aan het Stadsplein hang daar wel mee samen en daarom werkt met op het raadhuis daaraan nu maar niet.
Alleman
Het Alleman Kwartier dat zou bestaan uit appartementen, een Medisch Centrum en een wijkcentrum, aan de overzijde van waar die twee laatste nu aan Den Bloeyenden Wijngaedt zijn gevestigd, gaat waarschijnlijk over naar het koopsegment in plaats van de categorie middeldure huur. Aan het Oostelijk Halfrond wordt vermoedelijk lager gebouwd dan eerst was voorzien, wat mogelijk resulteert in grotere woningen om en financieel toch uit te komen. Maar dat laatste is niet het uitgangspunt van de gemeente, melden B&W.
Poeloever
In september bekijkt men op het raadhuis of het recreatiegebied aan de noordelijke Poeloever – met water waarin men kan zwemmen – wel door kan gaan. En wat het KKC betreft, dat ten dele nieuwbouw en verder een renovatie zou krijgen, is het vraag of zo langzamerhand volledige nieuwbouw niet goedkoper zou zijn dan uitvoering van de oude plannen, die € 24,6 miljoen zouden kosten, maar het wordt duurder. De gemeenteraad krijgt in het najaar beide varianten te zien. Ook het Amstelveen College groeit uit zijn jas en heeft 1000 vierkante meter extra ruimte nodig. De gemeente is met de voorbereiding van dat project begonnen.
Verhuizing van het gemeentehuis naar het leegstaande pand van Hudson’s Bay ligt nu zó voor de hand, dat het verbaast dat B&W dit niet als mogelijkheid noemen. De stadsbestuurders blijfven echter gewoontegetrouw achter de feiten aanlopen. Zij zien in dat fraaie gebouw liever kleine winkeltjes, terwijl die aan de Rembrandtweg en in het winkelcentrum de één na de ander sluiten. Nu is de kans om het gemeentehuis te laten staan waar het hoort: in het centrum van de stad.
Alleen vestiging van het gemeentehuis kan verdere verloedering van het Stadshart voorkomen. Daar waait nu het afval over straat, klinkt voortdurend het geronk en geraas van motorfietsen en scooters en bepalen hangjongeren ’s avonds de sfeer. Van de wethouder van Handhaving en Stadscentrum hebben zij geen last en hebben wij als bewoners geen plezier.
Ik ben het met je eens dat een gemeentehuis in het centrum hoort te liggen, maar je beseft zeker niet dat dat gebouw niet in eigendom is van de gemeente, waardoor zij een marktconforme huur zal moeten betalen. Dat lijkt mij niet handig.
Voor de rest kijk je zoals gewoonlijk enkel naar het Stadshart. Jouw wijkje. Ik heb dan ook nooit iemand meegemaakt die zich zo egocentrisch opstelde tov de rest van de Amstelveners.
Wat is een marktconforme huur voor een onverhuurbaar gebouw? De gemeente is de enige en aangewezen partij om het te huren. Een idealere huurder kan een vastgoedexploirant niet wensen.
Ik zie dat je jouw reactie weer in het persoonlijke vlak trekt, Frank Bikker. Niet doen, want dat bederft iedere discussie over kwesties van algemeen belang. In mijn geval is egocentrisch stadscentrisch.
JB schreef mij als reactie een smalende email die ik hier graag beantwoord.
Dankzij de unieke locatie is het huidige gemeentehuis heel goed te verkopen of te verhuren tbv een hotel met congresfaciliteiren en een brasserie met een groot terras in de namuddagzon aan het meer. Dan hebben veel meer mensen er plezier van.
Het gemeentehuis hoeft heus niet alleen voor mijn genoegen te verhuizen naar het Stadshart, zoals Frank Bikker en Johan Bos (altijd smalend) suggereren.
In vrijwel alle steden en dorpen in de wereld staat het gemeentehuis in het stads- cq dorpscentrum. Dat is niet ten behoeve van één bewoner maar van de hele gemeenschap.
Aan een stadscentrum kan men altijd zien of het gemeentehuis daar staat. Gemeentehuizen zorgen namelijk goed voor zichzelf en hun directe omgeving. Kijk maar naar het horecacentrum Oude Dorp.
Ik heb enkel beweerd dat een gemeentehuis in het centrum hoort. Meer niet! En wat die “verloedering “ betreft. Dat bestaat enkel in je verbeelding. Ja, er zal heus wel eens wat zijn, maar dat is in elk stadscentrum van een grote of middelgrote stad. Voor de rest, prettige dag verder.
Je schreef dat ik mij egocentrisch opstelde terwijl ik gewoon on-topic had gereageerd op het artikel van Johan Bos.
Wat die verloedering betreft: ik stuur je graag foto’s. Behalve op handhaving wordt nu kennelijk ook op schoonmaak bezuinigd, terwijl bezoekers hun Febo-rotzooi en andere maaltijdverpakkingen en drankblikjes gewoon op straat gooien. In andere gemeenten staan daar boetes op.