Hotel-Café-Restaurant Abina staat op wankelen door de coronacrisis. Als de 1.5 meter afstand tussen de gasten als norm gaat gelden om weer open te zijn, wordt het onmogelijk open te gaan. De horecaondernemers Laurens Janssen en Jeffrey Oudshoorn, eigenaren van de zaak, zien het voortbestaan van hun bedrijf dan ook somber als 1,5 meter de nieuwe horecanorm wordt.

Dat vertelden zij aan raadslid Tom Coumans van de VVD. De Amstelveense afdeling van die partij bezoekt in deze periode veel lokale ondernemers. Oonder meer om op steunmaatregelen door de lokale overheid te wijzen. Abina was tot nu toe jaarlijks een evenementen-middelpunt, met buitenpodium en bekende zangers, op Koningsdag. “Dat evenement is een begrip in Amstelveen”, zegt Coumans. Maar die grootste reünie, zoals het evenement ook wel wordt genoemd, kan door de corona crisis niet doorgaan.”

Norm

Als de norm wordt vastgehouden, betekent dat in plaats van een vol café op de vrijdagavond dat er dan hooguit zes mensen aan de bar kunnen staan, verzuchtten beide ondernemers. Zij weten dat zodra de onderneming weer opengaat, ook alle rekeningen weer gaan lopen, waar maar een fractie van de omzet tegenover staat.

“Ik heb eigenlijk liever dat er nog een maand tegenaan wordt geplakt en dat ik dan volledig open mag gaan. Anders hebben je dubbele kosten tegenover de helft van je omzet,” zei Janssen.

Onduidelijk

Ook de rest van de maatregel is voor hen nog onduidelijk. Moeten zij temperatuur meten, worden pasjes ingevoerd waarmee gasten kunnen aantonen dat ze zijn getest enzovoort?

Volgens de plaatselijke VVD is wel door het Rijk iets bedacht, maar of het in de praktijk uitvoerbaar is voor alle horecaondernemers moet naar haar mening nog blijken. “Hierbij moet niet worden vergeten dat aanpassing van de horecaonderneming aan de nieuwe norm de nodige investeringen vraagt”, zegt Coumans. En men teert in die sector volgens hem toch al behoorlijk in wat het  ‘vet op de botten’ betreft. Bekijk de video van zijn bezoek hier.

Foto: amstelveenweb.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.