Ruim zestig miljoen kreeg de gemeente voor de aandelen in energiemaatschappij Eneco. Het geld is binnen, meldt wethouder Herbert Raat van financiën op twitter. Het Japanse bedrijf Mitsubishi nam de aandelen over. Eerder werd gesproken over 52 miljoen, waarvan 15 miljoen wordt gereserveerd voor duurzaamheid en de rest naar de algemene reserve gaat.

De oppositie was daartegen trouwens, want die vond dat er ook geld moest naar de buffer ‘sparen vooraf’ vooral voor onvoorziene kosten bij de grote projecten. Maar de meerderheid van de raad ging akkoord met de door B&W voorgestelde verdeling. De coalitie (VVD, D66 en PvdA) sluit vrijwel altijd de rijen en vormt de meerderheid.

1,5 procent

Eigenlijk wilde Amstelveen niet van Eneco af, waarvan jaarlijks dividend kwam als inkomsten. Het bedrijf was in handen van 44 gemeenten, die samen de aandeelhouders waren. Raat voerde een verbeten strijd, met onder meer een congres in Rotterdam (de grootste aandeelhouder trouwens), om de aandelen bij die lokale overheden te houden. Toen hij zag zijn strijd te verliezen, omdat de grootste aandeelhouders (Rotterdam Den Haag en Dordrecht) verkoop wensten, veranderde hij van gedachten. Tegenverkoop gekante gemeenten maakten nog ongeveer acht procent van het aandelenpakket uit en Amstelveen had maar 1,5 procent.

Overigens wordt bij de Perspectiefnota voor 2021 (contouren van de begroting) beslist wat er definitief met de sterk opgehoogde algemene reserve gebeurt.

3 REACTIES

  1. Wellicht is het een idee om dit bedrag te besteden aan de (ter hoogte van Amstelveen) volledige overkapping/doortunneling van het nieuwe A9 trace, zodat alle bewoners meeprofiteren van deze giga financiële meevaller en niet alleen de bewoners en werkenden in en rond het Oude Dorp.

  2. De beslissing om de verbrede verkeersweg A9 alsnog door een tunnel onder het centrum van Amstelveen te voeren, zou gezichtsverlies betekenen voor autopartij VVD. Dat gaat dus niet gebeuren. De verkeersgoot A9 zal altijd een open wond blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.