Medio 2019 startte Elementa, een voorziening voor hoogbegaafde kinderen met een extra hulpvraag op de basisschool en ondergebracht bij de School of Understanding aan landtong. Een voorziening voor de regio die woensdag officieel werd geopend door onderwijswethouder Frank Berkhout. Dat gebeurde trouwens tijdens een openingsfeest met kinderen, ouders, bestuurders, raadsleden en wethouders.

Kinderen leidden de gasten rond en lieten zien hoe hun schooldag er uitziet. Op het ogenblik zitten er elf kinderen en is er ruimte om te groeien. In de regio wordt op de reguliere scholen passend onderwijs geboden aan hoogbegaafde kinderen, maar sommigen uit die groep hebben weer een extra hulpvraag, waardoor zij dreigen vast te lopen in die reguliere aanpak dreigen vast te lopen. De zogenoemde twice exceptionals.

Thuis

Sommige kinderen komen thuis te zitten, vinden geen aansluiting meer en lopen vast in hun ontwikkeling. Voor hen is Elementa de oplossing, zegt de gemeente. Het een voorziening om kinderen terug te laten keren naar hun oude school of te laten doorstromen naar het voorgezet onderwijs. De scholen waar deze kinderen vandaan komen krijgen ook begeleiding van Elementa. Zodat zij in de toekomst beter weten hoe met deze kinderen om te gaan.

Samen

De gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn hebben zich samen met het samenwerkingsverband PO Amstelronde sterk gemaakt voor Elementa. Zij betalen een deel uit het jeugdzorgbudget en Amstelronde betaalt het onderwijsdeel.  “Ik geloof in het uitgangspunt dat ieder kind recht heeft op een passende vorm van onderwijs”, zei onderwijswethouder Frank Berkhout. Hij is blij met deze voorziening in Amstelveen. Voor de pupillen is het goed in de eigen buurt een dergelijke voorziening te hebben, maar dat lukt niet altijd. “Maar samen hebben we weer iets meer op het gebied van speciaal onderwijs voor elkaar gekregen met deze mooie regiovoorziening. Er liggen nog genoeg uitdagingen om hoogbegaafde kinderen en jongeren in het regulier onderwijs te ondersteunen in hun ontwikkeling. Daar ga ik graag het gesprek over aan met onze schoolbesturen en schoolleiders”, zei hij.

Amstelronde biedt passend onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Kinderen die extra hulp nodig hebben, vertonen ‘internaliserend of externaliserend’ gedrag. Ook als zij, niet thuis, maar nog op school zitten, komen ze onvoldoende tot leren en stagneren in hun ontwikkeling.

Op de foto: Julia legt uit hoe ze met stress omgaat aan Berkhout en raadslid Zwart (VVD).

2 REACTIES

  1. Hoe gaat het eigenlijk met kinderen die een achterstand hebben in rekenen of taal, waar formeel gezien was ik de laatste paar jaar aangenomen als specialist op technisch lezen achterstanden , die soms op de grens lagen van dyslexie en waar een klassenleerkracht geen tijd voor had. Maar in de praktijk werd ik heel vaak ingezet voor de klas. Overigens gebeurde dit niet in Amstelveen. Misschien ook eens goed om daar een paar vragen over te stellen als de hr. Berkhout contact heeft met de diverse schooldirecties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.