Over zijn boek ‘Liever dier dan mens’ spreekt schrijver en journalist Pieter van Os op zaterdag 11 januari (17.00 uur) bij boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg. Het boek is gebaseerd op memoires van Mala Rivka Kizel, een orthodox opgevoed Joods meisje uit Warschau, dat als de volksduitse Anni Gmitruk door het leven ging tijdens WOII. Zij woont nu in Amstelveen als Marilka Shlafer en is inmiddels 93.

Een familie van fanatieke nazi’s nam haar liefdevol op. Ze werd verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij op zijn revers. Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk, uiterlijk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en woedende Poolse boeren. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen.

Memoires

Pieter van Os ging met haar memoires in de hand op reis door Polen, Oekraïne en Duitsland, zoekend naar plaatsen, mensen en documenten die Mala’s verhaal konden bevestigen of aanvullen. Over die zoektocht en het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van Marilka Shlafer schreef hij het boek Liever dier dan mens, dat in de pers alom geprezen is.

Mala’s verhaal leidde naar de spelonken van de Europese geschiedenis. Van Os studeerde Geschiedenis van de politieke theorie in Minneapolis, Leiden en Barcelona. Hij werkte als redacteur van De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Momenteel woont hij in Tirana, Albanië. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.